Bár már elég sok édességet kipróbáltam, ilyen tortát még nem volt szerencsém sütni, ezért (mert bár nem egy bonyolult dolog) gyermeki lelkesedéssel és izgalommal fogtam neki. A torta történetéről itt olvashattok egy kicsit.
Hozzávalók(8-10 főre)
Piskótához (1 tekercshez)
- 6 tojás
- 6 ek. cukor
- 6 ek. liszt
- fél tk. sütőpor
- csipet só
Töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 4 dl habtejszín
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. habfixáló vagy zselatin fix
- reszelt citromhéj vagy citrom aroma
- 2-3 ek. porcukor (ízlés szerint)
- 1 üveg barack befőtt vagy konzerv
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, sót és elvegyítjük. Végül beleforgatjuk a fehérjehabot, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
Előmelegített sütőben, 160°C-on aranybarnára sütjük.
Amint kivettük a sütőből, átfordítjuk egy deszkára, vagy egy másik tepsi hátuljára és egy konyharuha segítségével még melegében feltekerjük.
Ugyanezt megismételjük még egyszer, így kapunk két tekercset. Ha kihűltek, megkenjük őket lekvárral.
A krémhez egy tálba készítjük a túrót és villával vagy akár botmixerrel kicsit pépesítjük. A barackot apró darabokra vágjuk és belekeverjük a túróba a vaníliás cukrokkal és citrom aromával együtt. Megkóstoljuk, és ha kell tegyünk bele kevés porcukrot. A tejszínt verjük kemény habbá. (a biztonság kedvéért én mindig teszek bele egy csomag habfixálót.
Óvatosan forgassuk hozzá a barackos-túrós krémhez, majd tegyük be a hűtőbe.
Készítsünk elő egy 2 literes tálat, és a belsejét béleljük ki folpackkal. A tekercseket vágjuk fel kb. 1 cm-es szeletekre, majd rakjuk a tál alját és oldalát is vele. (nyugodtan passzírozzuk őket szorosan egymáshoz)
Erre kanalazzuk az összes tölteléket és simítsuk el a tetejét.
A maradék piskóta szeletekkel pedig takarjuk be a tölteléket.
Ezt is fedjük be folpackkal, majd nyomkodjuk meg óvatosan. Tegyük hűtőbe legalább 6 órára, de egy éjszakát is eltölthet ott.
Másnap szedjük le a fóliát a tetejéről, és egy tortatálra vagy tálcára egy gyors mozdulattal fordítsuk ki.
Szedjük le a fóliát róla és ha szeretnénk díszítsük bátran.
Nekem különösen ízlett, mert a töltelék nem volt túl édes, majdnem inkább savanykás, viszont a piskótatekercsben megbúvó bőséges lekvár ellensúlyozta ezt az ízt. Szerintem szuper. :)
Jó étvágyat!
Csodaszép lett szerintem, még sosem mertem nekifogni, annyira macerásnak tűnt:)
VálaszTörlésÉn is féltem tőle, de bátran állíthatom közel nem olyan nyűgös, mint amilyennek tűnik. :)
VálaszTörlésÜgyes vagy drága sógorném! :)
VálaszTörlésÚgy látom alakul a kínálat a majdani cukrászdánkhoz! ;)
Köszi :)
VálaszTörlésNagyon fincsi egyszerű és imádja a férjem :)
VálaszTörlés