2012. július 31., kedd

Lúdlábtorta gofriból

A klasszikus lúdlábtorta az egyik kedvencem, most egy új köntösbe öltözött. Nagyon tetszett az ötlet, amit a Kifőztük magazin egyik számában találtam. Egy romantikus ebéd keretében falatoztunk belőle.... :)




Hozzávalók

Tésztához: 
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 2 tojás
  • 17,5 dkg liszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 ek. olaj vagy vaj a sütéshez

Töltelékhez:
  • 1 cs. főzős csokoládés pudingpor
  • 8 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 2 x 2 dl tejszín
  • 4 db lapzselatin
  • 1 cs. habfixáló
  • 10 dkg meggy
Először a tölteléket készítjük el, ehhez megfőzzük a csokis pudingot a szokásos módon, annyi változtatással, hogy 2 dl tej és 2 dl habtejszín (plusz a cukor) keverékével készítjük el. Ez már önmagában isteni desszert kis tálkákba kanalazva. :) Amint levesszük a tűzről dobjuk bele a zselatinlapokat (nem kell áztatni előtte!) és keverjük, amíg el nem olvadnak, majd az egészet félretesszük hűlni.
15 percre betesszük a maradék (2 dl) habtejszínt a fagyasztóba. (nem baj ha kicsit kikristályosodik) majd kemény habbá verjük a habfixálóval.
A kihűlt csokis pudingba keverjük és a hűtőbe tesszük, amíg elkészülnek a gofrik.
A tésztához habosra keverjük a vajat a cukorral, sóval, vaníliakivonattal. A tojásokat egyesével adjuk hozzá és keverjük bele alaposan. Hozzáadjuk a liszt, sütőpor és kakaópor egyvelegét, majd a tejjel lazítjuk. Ha szép sima a tésztánk, jöhet a csoki. Eredetileg süthető étcsokoládé lencse kellene bele, de mivel ilyet nem kaptam, maradt a sima étcsoki apró darabokra törve, de a csokidara is tökéletes.

Előkészítjük a gofrisütőt, én nem olajat használtam, hanem minden egyes gofri előtt egy csöpp vajjal kentem ki a sütőt, hogy ne ragadjon le.
A tésztából pontosan 5 db gofrit tudunk kisütni.
Ha ez megvan, akkor már csak össze kell állítani a tortát. Egy gofrit tálra teszünk, és megkenjük a krém negyedével, és teszünk rá pár szem meggyet.
Majd így folytatjuk, amíg elfogynak a hozzávalók. A tetejére nem kell krémet tenni, díszíthetjük meggyel, porcukorral vagy mindkettővel. :)



Jó étvágyat!

3 megjegyzés: