Múlt hétvégén, a picit hűvösebb idővel együtt rászántam magam a sütésre, és erre a tortára esett a választásom...az egyik legjobb döntésem volt. :)
Nagyon egyszerű elkészíteni, én két részletben tettem meg. Szombaton délután sütöttem meg a tészta lapokat és másnap délelőtt készítettem el a habot, így tökéletes desszert lett a vasárnapi ebéd után.
Hozzávalók (2 db 20 cm-es tortaformához)
Tésztához
- 5,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2,25 dl víz
- 12 dkg vaj
- 28 dkg cukor
- 2 tojás
- 18 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk sütőpor
Töltelékhez és bevonathoz
- 1 nagy tojás fehérje
- 18 dkg cukor
- 2 ek forró víz
Első lépésként a kakaót csomómentesre keverjük a vízzel és félretesszük.
A vajat alaposan kikeverjük a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónával (én egy csipet sót is raktam bele).
A tojásos keverékhez felváltva adjuk a lisztet és vizes kakaót. Alaposan összedolgozzuk.
Két db 20 cm-es tortaformába töltjük a tésztát, amit vagy kivajazunk-lisztezünk vagy papírral bélelünk ki.
180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 35 perc alatt készre sütjük. Mivel jó kakaós a tészta, figyeljünk, nehogy odaégessük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A bevonathoz tegyük egy hőálló tálba a fehérjét a cukorral és gőz fölött keverjük 10-12 percig.
A recept szerint kell hozzá egy csipet ún. "cream of tartar", ami tisztított borkő. Én boltban még nem nagyon találkoztam vele, egy webshopból rendeltem korábban. Jobb állaga lesz a habnak, de ha kihagyjuk sem történik katasztrófa.
Miután elkészült, próbáljunk gyorsan dolgozni, mert hamar száradni, keményedni kezd a hab. A két tortalap közé kenjünk egy keveset a habból, a többivel pedig vonjuk be az egész tortát. Ha szeretnénk villával nyomkodhatunk bele kis hullámokat. Tegyük hűtőbe tálalásig.
Ha van otthon karamellizáló fáklyánk, akkor azzal szépen meg tudjuk pirítani a habot.
Ez a tészta recept annyira fenséges, hogy máshoz is használom majd. A férjemnek és nekem nagy kedvencünk lett ez a süti.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése