Az elkészítése rém egyszerű, csupán a türelmünket kell előkészíteni, mert a végén egy éjszakai pihenő vár a sütire, viszont garantálom, hogy minden percnyi várakozás megéri. :)
Hozzávalók(5-6 főre)
Tésztához:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 ek. étolaj
- 17,5 dkg barna cukor
- 2 tojás
- 10 dkg lágy vaj
- 2 dkg keserű kakaópor
- 8 dkg liszt
- 1 csapott tk. szódabikarbóna vagy sütőpor
- csipet só
- 1,5 ek. erős feketekávé
Krémhez:
- 50 dkg mascarpone
- 1,5 dl tejszín
- 1 dl tej
- kb. 5 ek. porcukor
- 10 g zselatin vagy 1 cs. zselatin fix
- 1,5 tk. instant kávé 1 dl vízzel elkészítve
A csokit darabokra törjük és az étolajjal felmelegítjük. A cukrot a tojásokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lágy vajat és tovább keverjük. A lisztet, szódabikarbónát, kakaót, sót egy tálban elvegyítjük, majd fokozatosan a tojásos masszához adagoljuk. Végül az olvasztott csokit és a kávét is belecsurgatjuk és elkeverjük.
Előkészítünk egy 18x28 cm-es tepsit, majd kibéleljük sütőpapírral. (az oldalát is) Belesimítjuk a tésztát.
20 percig sütjük 180°C-os sütőben, egy perccel sem tovább, majd hagyjuk kihűlni.
A krémhez én zselatin fixet használtam, szerintem sokkal egyszerűbb, mint a sima zselatin. Ha ti is így tesztek, akkor a következő sorrendben dolgozzátok össze a krémet: mascarpone, tejszín, tej, kávé, zselatin fix, végül pedig a cukor. Én annyit változtattam a dolgon, hogy nem készítettem külön instant kávét, hanem a tésztához lefőzött kávéból tettem a krémbe. Érdemes megkóstolni mielőtt rákenjük a tésztára, mert az édesebb szájúak még tehetnek bele egy kis cukrot.
Ha kész a krém, a kihűlt tészta tetejére simítjuk és betesszük a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap szeletelés előtt alaposan megszórjuk cukrozatlan kakaóporral és tetszés szerinti darabokra vágjuk.
Kínálhatjuk kávéval, vagy ahogyan mi is tettük, egy pohár forró csokoládéval. :)
A tésztája nagyon finom, tömény és csokis, tökéletesen illik hozzá a lágy krém.
Jó étvágyat!
Isteni finom lehet, legalábbis abból ítélve, hogy milyen szép! :)
VálaszTörlésAz íze még a külsejénél is jobb. ):
VálaszTörlésIsteni:)
VálaszTörlésEzt én is kipróbálom! De a tetejét lehet, hogy inkább lecsokiznám vagy csak csokicsíkokat tennék rá. Elbírná a krém a csokit is?
VálaszTörlésEz egy jó kérdés...igazából ízlések és pofonok. Én azt hiszem, hogy az egybefüggő csokiréteg kevésbé passzol hozzá, viszont egy sűrű, étcsokis krémréteg jól illik a képbe. Mindenki variálja kedve szerint. :) Az esetleges tapasztalatokról mindenképpen írjatok. :)
VálaszTörlés