Az egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy ki kell várnunk a kelesztés rettentően hosszú folyamatát...amely nekem sokszor komoly nehézséget okoz ilyen finomság elkészítése közben. :) A receptet a No Salty-n találtam, az arányai tökéletesek, már csak neki kell állni.
Hozzávalók(8 darabhoz)
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Az élesztőt egy tk. cukorral langyos tejbe morzsoljuk és félretesszük. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Beleöntjük a megolvasztott vajat, majd a cukrot, sót és a tojássárgáját is. Lágy tésztát gyúrunk, az állaga nagyon kellemes.
Letakarjuk és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, kicsit átgyúrjuk és 8 bucira osztjuk. Mindegyiket kicsit ellapogatjuk, és a széleit kihúzkodjuk és tepsibe tesszük. A közepén egy kis mélyedést alakítunk ki. Letakarjuk és még fél órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez az áttört túrót alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval. Nekem lágyabb lett a kelleténél, valószínűleg a hígabb tejföl lehetett az oka, de ez semmiben nem befolyásolta az ökörszem ízét. :) Annyi nehézséget okozott, hogy nem tudtam az összes tölteléket belekanalazni a tészták közepére.
A mélyedésekben egyenlően elosztjuk a túrós krémet és a tészta széleit lekenjük a tojással. Légkeverésen 190°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és aranybarnára sütjük.
A megmaradt tölteléket kis szuflé formákba öntöttem és megsütöttem. A helyzet az, hogy majdnem jobban ízlett ez a sült natúr túrókrém, mint a tésztás változat. :)) Szóval csak magában is tudom ajánlani a tölteléket.
Az ökörszemeket hagyjuk kicsit kihűlni, közben ha szükséges tegyünk meg minden óvintézkedést, hogy a család tagjai ne vethessék rá magukat azonnal a még tűzforró péksütire. :)
Jó étvágyat!
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 10 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- csipet só
- 1,5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 cs. vaníliás cukor
Töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 2 dkg olvasztott vaj
- maréknyi mazsola
- csipet só
Kenéshez:
- 1 tojás
Az élesztőt egy tk. cukorral langyos tejbe morzsoljuk és félretesszük. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Beleöntjük a megolvasztott vajat, majd a cukrot, sót és a tojássárgáját is. Lágy tésztát gyúrunk, az állaga nagyon kellemes.
Letakarjuk és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, kicsit átgyúrjuk és 8 bucira osztjuk. Mindegyiket kicsit ellapogatjuk, és a széleit kihúzkodjuk és tepsibe tesszük. A közepén egy kis mélyedést alakítunk ki. Letakarjuk és még fél órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez az áttört túrót alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval. Nekem lágyabb lett a kelleténél, valószínűleg a hígabb tejföl lehetett az oka, de ez semmiben nem befolyásolta az ökörszem ízét. :) Annyi nehézséget okozott, hogy nem tudtam az összes tölteléket belekanalazni a tészták közepére.
A mélyedésekben egyenlően elosztjuk a túrós krémet és a tészta széleit lekenjük a tojással. Légkeverésen 190°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és aranybarnára sütjük.
A megmaradt tölteléket kis szuflé formákba öntöttem és megsütöttem. A helyzet az, hogy majdnem jobban ízlett ez a sült natúr túrókrém, mint a tésztás változat. :)) Szóval csak magában is tudom ajánlani a tölteléket.
Az ökörszemeket hagyjuk kicsit kihűlni, közben ha szükséges tegyünk meg minden óvintézkedést, hogy a család tagjai ne vethessék rá magukat azonnal a még tűzforró péksütire. :)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése