Hozzávalók
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 3/4 tk. só
- 2 dkg friss vagy 7 g szárított élesztő
- 1,8 dl tej
- 0,6 dl víz
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 tojás sárgája
Habcsókhoz:
- 3 nagy tojás fehérje
- csipet só
- 1 tk. vanília eszencia
- 10 dkg cukor
Töltelékhez:
- forró csokoládépor
- őrölt dió
A tészta hozzávalóit géppel vagy kézzel bedagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a habcsókot, a hozzávalókat egy tálba tesszük, majd kemény habot verünk belőle.
Ezután lisztezett felületen kettévesszük a tésztát. Külön-külön kinyújtjuk őket téglalap alakúra, kb. 2 mm vastagra. Az első tésztára kenjük a habcsók felét, majd vastagon megszórjuk forró csokoládéporral.
A tésztát feltekerjük, mint a bejglit, majd hosszában egy éles késsel kettéhasítjuk. Kicsit kifordítjuk, hogy a vágott felük legyen felfelé, majd összetekerjük őket, ügyelve arra, hogy a vágás végig felül maradjon.
Szerintem ez a legkényesebb pontja az egész kalácsnak, mert ha nem sikerül elég keményre verni a habcsókot, akkor az most szépen kifolyik, illetve szinte lehetetlenné teszi az összetekerést. Nekem ez történt az első tésztánál. :)
A második tésztát ugyanígy kinyújtjuk, megkenjük habbal és megszórjuk őrölt dióval, vagy ízlésünk szerint bármivel. Ezúttal kicsit jobban sikerült a vágás-tekerés, az egyik felét kimondottan szépnek láttam. :)
Tepsire tesszük a kalácsokat és még 30 percig hagyjuk őket pihenni. 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Nagyon különleges íze van, nekem nagyon ízlett, csak az elkészítését kell egy kicsit gyakorolni. :)
Jó étvágyat!
Nagyon tetszik a recept, isteni finom lehet!:)
VálaszTörlésÉn is egy habcsókos kalácsot néztem ki Limaránál, a héten nekirugaszkodok. te nagyon ügyesen megoldottad, szépek lettek nagyon:)
VálaszTörlés