2012. március 4., vasárnap

Puncs szelet

Nagypapám kedvenc süteménye a puncs szelet, ezért nem is volt kérdés, hogy ezt készítem a születésnapjára. Viszont szerettem volna valami újat is kipróbálni, ezért nem a "hagyományos" lekváros-tésztadarabos-összekeverős változatnak álltam neki.


Keresgéltem a sokféle recept között, végül egy babapiskótás puncs szelet mellett döntöttem, amit egy kicsit átalakítottam. A tölteléket ebből a receptből néztem ki, a tészta pedig nem más, mint egy, pontosabban 2 db 3 tojásos piskóta.

Hozzávalók (6 főre)

Tésztához (1 laphoz)
  •  3 tojás
  • 3 ek. cukor
  • 3 ek. liszt
  • fél cs. sütőpor
  • csipet só
  • esetleg vaníliás cukor (én nem tettem bele)

Krémhez:
  • 3 cs. puncs ízű pudingpor
  • 7 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • ízlés szerint rum (vagy rum aroma)
  • 1 cs. babapiskóta

Tetejére:
  • csokimáz

A tésztához habosra keverem a cukrot a tojásokkal, majd hozzáadom a lisztet, sütőport és sót, jól kikeverem.
170°C-on aranybarnára sütöm. Amíg sül az első adag, elkészítem a másodikat, mert 2 lapra van szükség.
Amint kivettem a sütőből, jó alaposan meglocsoltam fehér rummal, majd ugyanezt elkövettem a második piskótával is. Félretesszük hűlni.
A krémhez a pudingot felfőzzük a 7 dl tejjel. (nem tévedés, valóban csak ennyi kell tej kell a 3 csomaghoz, fontos, hogy jó kemény legyen a puding) Ezt is félretesszük hűlni, de közben néha kevergessük meg, hogy ne csomósodjon meg. Bevallom becsülettel, hogy nem találtam elég pirosnak illetve rózsaszínnek a pudingot, ezért csepegtettem bele egy kevés piros ételfestéket. :)
A margarint nagyon alaposan keverjük ki a porcukorral, és ha kihűlt a puding, keverjük bele a vajas masszát.
Az egyik lapot egy tálcára tesszük és rákenjük a krém felét. Erre kerül egy sor babapiskóta, tetszőleges mintázatban elrendezve. (ezeket is meglocsoltam egy kicsi rummal)
Erre kerül a maradék krém, végül a második tészta lappal zárjuk a sort.
A csokoládémázhoz most nem mértem ki semmit. Egy nagyon kevés tejet összeforraltam porcukorral és cukrozatlan kakaóporral, majd ezt öntöttem a sütemény tetejére.
Persze bármi mással is bevonhatjuk a sütit, másnap találtam a szekrényben egy csomag puncs ízű máz alapport...lehet az is jó lett volna rá. :) De ha üresen hagyjuk, akkor is nagyon finom lesz.
Hűtőbe tesszük, és másnap szeletelhetjük. Bármiféle díszítés jól mutat a barna mázon, én cukorgyöngyökkel raktam ki a nagypapám korát.

Jó étvágyat!
.

2 megjegyzés: