2012. január 22., vasárnap

Créme Brulée

Azóta szerettem volna elkészíteni ezt a desszertet, amióta először láttam a TV-ben. Ugyan eltelt egy pár év, de végre sikerült megvalósítani, ugyanis nem olyan régen beszereztem egy karamellizáló pisztolyt. Ez persze nem azt jelenti, hogy e nélkül nem lehet nekifogni, csak olyan régen vágytam már rá...



Maga a créme brulée egy francia eredetű édesség, egészen 1691-ig nyúlik vissza a története. Az első leírást Francois Massialot' szakácskönyve tartalmazza. Napjainkban számos más néven ismert, például: katalán krém vagy Trinity krém.
Az elkészítése rém egyszerű, viszont elég költséges, de egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni.
Én a desszert.eu oldalán lévő receptet követtem, annyi módosítással, hogy a barackot kihagytam belőle.


Hozzávalók(3 adagra)

  • 2,5 dl habtejszín
  • 3 dkg kristálycukor
  • 1 rúd vanília kikapart belseje, vagy egy tk. vanília eszencia
  • 4 db nagy tojássárgája
  • a karamellizáláshoz kevés kristálycukor

A sütőt előmelegítjük 150°C-ra és előkészítünk 3 db süthető formát, valamint egy tepsit. A tejszínt a vaníliarúddal egy kis lábosban feltesszük a tűzre, és forráspontig hevítjük.
Míg a tejszín melegszik a cukrot habosítsuk ki a tojássárgákkal. Ha elkezdett forrni a tejszín, vegyük le a tűzről, óvatosan, folyamatos kevergetés mellett csurgassuk a cukros tojáshoz.
Az így kapott masszát egy kancsóba szűrjük, majd egyenletesen elosztjuk a tálkákban.
A formákat a tepsibe tesszük és azt feltöltjük vízzel. (a formák feléig) Betesszük a sütőbe 40-50 percre.
Addig süssük, amíg a peremük elkezd enyhén pirulni. Vegyük ki őket, és a vízben hagyjuk kihűlni, majd fóliázzuk le a tetejüket és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap szórjuk meg őket kristálycukorral és a pisztollyal addig melegítsük, amíg az barnás és buborékos lesz. Ha nincsen ilyen pisztolyunk, akkor visszatehetjük egy kicsit a sütőbe, ha van grill funkciónk akkor még jobb. :)
Utána várjunk pár percet, hogy megkeményedjen a karamell, majd tálalhatjuk is.
A kemény réteg felbontása igen izgalmas, alatta pedig a lágy, kissé folyós krém...hmmm a két tökéletesen ellentétes állag mennyei kombinációja ez a desszert. :)
Ami az ízét illeti, igen kellemes, de bevallom őszintén, én teljesen másra számítottam. Finom, de nekem valami hiányzott. Nem tudom megmondani, hogy mi, talán egyszer majd rájövök, és akkor megosztom veletek is. Addig is kísérletezgessetek vele. :)


Jó étvágyat!

3 megjegyzés: