Talán azért is figyeltem fel rá különösen, mert a tavalyi évben volt szerencsém eljutni Skóciába, ami gyermekkori álmom volt, és nem hogy nem csalódtam, még annál is jobban lenyűgözött mint vártam. :) Mesés hely és mostanában kezdtem keresgélni skót vagy legalábbis brit recepteket. (szóval a későbbiekben számíthattok ilyenekre is :) )
Visszakanyarodva a recepthez, nagyon egyszerű, de azt hiszem pont ebben rejlik minden bája, ahogyan ez a pár hozzávaló olyan ízkavalkáddá válik, hogy azt leírni nem is lehet. Készítsétek el! :)
Hozzávalók (6 főre)
- 4 dl tejszín
- 2-3 ek. méz
- 0,5 dl whisky
- 5 dkg zabpehely (szerintem nyugodtan lehet 10 dkg is)
- 1 ek. barna cukor (ha duplázzuk a zabpelyhet, akkor ezt is kell, tehát 2 ek.)
- bármilyen bogyós gyümölcs
Az első lépés, hogy egy tapadásmentes serpenyőben (saját érdekünk, mert utána könnyebb a mosogatás) megolvasztjuk a barna cukrot. Belekeverjük a zabpelyhet és pirítjuk pár pillanatig. Sütőpapírra öntjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A mézet keverjük simára a whiskyvel, a tejszínt pedig verjük kemény habbá. A mézes-whiskyt adjuk a habhoz, majd óvatosan keverjük össze.
Ezt a whiskyt Skóciából hoztuk, kár lett volna másikat használnom hozzá. :))
Közben már biztosan kihűlt a zabpehely is. A gyümölcsöket mossuk meg, és töröljük szárazra. Készítsünk elő valamilyen poharat vagy tálkát.
Tegyünk pár szem gyümölcsöt a pohár aljára, majd egy keveset a pirított zabpehelyből, és kanalazzunk rá a tejszínből.
A tetejére pedig ismét egy kis gyümölcs és zabpehely kerül.
Én mag nélküli piros szőlővel készítettem el, de idény szerint bármilyen gyümölcs lehet. A zabpehely nekem kevés volt hozzá, ezért is írtam, hogy nyugodtan lehet duplázni a mennyiségét.
Végül pedig két kép onnan kedvcsinálónak!
Jó étvágyat kívánok!
Skót édesapámnak biztos nagyon fog ízleni e recept!:) örülök, hogy tetszett Skócia! melyik részén voltál?:)
VálaszTörlésHát egy körúton vettünk részt, sok helyre eljutottunk. A felföldi rész gyönyörű, a Skye sziget egyszerűen mesés...minden tetszett. :)
VálaszTörlés