2012. augusztus 22., szerda

Cranachan

Senki ne ijedjen meg ha még nem hallott erről a skót eredetű édességről. A Kifőztük magazin augusztusi számában Nagy-Britannia körül forogtak a receptek, itt találtam meg ezt az igen csak kívánatos desszertet.


Talán azért is figyeltem fel rá különösen, mert a tavalyi évben volt szerencsém eljutni Skóciába, ami gyermekkori álmom volt, és nem hogy nem csalódtam, még annál is jobban lenyűgözött mint vártam. :) Mesés hely és mostanában kezdtem keresgélni skót vagy legalábbis brit recepteket. (szóval a későbbiekben számíthattok ilyenekre is :) )
Visszakanyarodva a recepthez, nagyon egyszerű, de azt hiszem pont ebben rejlik minden bája, ahogyan ez a pár hozzávaló olyan ízkavalkáddá válik, hogy azt leírni nem is lehet. Készítsétek el! :)


Hozzávalók (6 főre)


  • 4 dl tejszín
  • 2-3 ek. méz
  • 0,5 dl whisky
  • 5 dkg zabpehely (szerintem nyugodtan lehet 10 dkg is)
  • 1 ek. barna cukor (ha duplázzuk a zabpelyhet, akkor ezt is kell, tehát 2 ek.)
  • bármilyen bogyós gyümölcs


Az első lépés, hogy egy tapadásmentes serpenyőben (saját érdekünk, mert utána könnyebb a mosogatás) megolvasztjuk a barna cukrot. Belekeverjük a zabpelyhet és pirítjuk pár pillanatig. Sütőpapírra öntjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A mézet keverjük simára a whiskyvel, a tejszínt pedig verjük kemény habbá. A mézes-whiskyt adjuk a habhoz, majd óvatosan keverjük össze.
Ezt a whiskyt Skóciából hoztuk, kár lett volna másikat használnom hozzá. :))
Közben már biztosan kihűlt a zabpehely is. A gyümölcsöket mossuk meg, és töröljük szárazra. Készítsünk elő valamilyen poharat vagy tálkát.
Tegyünk pár szem gyümölcsöt a pohár aljára, majd egy keveset a pirított zabpehelyből, és kanalazzunk rá a tejszínből.
A tetejére pedig ismét egy kis gyümölcs és zabpehely kerül.
Én mag nélküli piros szőlővel készítettem el, de idény szerint bármilyen gyümölcs lehet. A zabpehely nekem kevés volt hozzá, ezért is írtam, hogy nyugodtan lehet duplázni a mennyiségét.
Végül pedig két kép onnan kedvcsinálónak!


Jó étvágyat kívánok!

2 megjegyzés:

  1. Skót édesapámnak biztos nagyon fog ízleni e recept!:) örülök, hogy tetszett Skócia! melyik részén voltál?:)

    VálaszTörlés
  2. Hát egy körúton vettünk részt, sok helyre eljutottunk. A felföldi rész gyönyörű, a Skye sziget egyszerűen mesés...minden tetszett. :)

    VálaszTörlés