Menet közben aztán egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy mégis milyen lesz a végeredmény, de felesleges volt minden ilyen gondolat. :) Aki szereti a narancsot, nem fog csalódni.
Hozzávalók (24 cm-es formához)
Tésztához:
- 7,5 dkg liszt
- 7,5 dkg keményítő
- fél tk. sütőpor
- 1 narancs reszelt héja
- 4 tojás
- 17,5 dkg cukor
- 7,5 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg szeletelt mandula
Tetejére:
- 2 dl frissen facsart narancslé (kb. 2 nagyobb narancs leve)
- 1 citrom leve
- 1 ek. cukor
- 2 ek. narancslikőr (elhagyható)
A lisztet a sütőporral, keményítővel és a narancs lereszelt héjával összekeverjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a megolvasztott vajat, végül beleforgatjuk a lisztes keveréket.
A fehérjét kemény hbbá verjük és óvatosan elkeverjük a masszával.
Egy kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral, az aljába egyenletesen beleszórjuk a mandulát,
majd ráöntjük a tésztát.
180°C-ra melegített sütőbe tesszük és aranybarnára sütjük. Ha kész, 10 percig a lekapcsolt sütőben pihetntetjük, csukott ajtónál.
Közben elkészíthetjük a "mázat". A narancs és citromlevet egy lábosba készítjük, hozzáadjuk a cukrot és ha szeretnénk, a likőrt is, majd felmelegítjük. (nem kell, hogy forrjon)
A langyosra hűlt süteményt tálcára tesszük és villával vag hústűvel sok helyen megszurkáljuk, majd óvatosan meglocsoljuk a citrusos lével. Én nem mertem az összeset ráönteni, pedig lehet, hogy elbírta volna. Ennek ellenére isteni lett a sütemény.
Csak áradozni tudnék róla...próbáljátok ki! :)
Jó étvágyat!
De jó:) Tetszik nagyon:) Hallottam már ilyen átitatós sütikről:)
VálaszTörlésFinomak is. Először azt hittem, hogy nagyon átázik és olyan ragacsos lesz, de egyáltalán nem. :)
VálaszTörlés