A tortát A legfinomabb sütemények c. könyvemből készítettem el.
Hozzávalók (12 szelethez)
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- csipet só
- fél tk reszelt citromhéj
- 1 tojás
Töltelékhez:
- 40 dkg friss sajt (pl. mascarpone)
- 0,5 dl gyümölcslikőr (elhagyható)
- déli gyümölcsök (lehet konzerv is)
- kevés citromlé
A tészta hozzávalóit készítsük a munkalapra vagy egy nagy tálba.
Vagdaljuk morzsalékosra, majd gyúrjuk össze és formáljunk belőle gombócot. Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe kb. 1 órára.
A tésztát nyújtsuk ki és helyezzük egy 24 cm-es tortaforma aljába. (én a nyújtás után a forma aljával kiszúrtam a megfelelő méretű lapot)
A maradékot pedig egy hosszú hengerré formáztam és szépen peremet készítettem belőle a tortának.
Villával szurkáljuk meg néhány helyen a tésztát és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A mascarponét elkeverjük a likőrrel és bár a recept nem írja, egy kevés porcukrot is adjunk hozzá, mert különben nem lesz elég édes. Érdemes kóstolgatni közben. :)
Ha jónak találjuk a krémet, kenjük a kihűlt tésztára.
A gyümölcsöket mossuk meg majd szeleteljük fel, vagy csepegtetssük le a konzervet használunk. Egy kevés citromlével locsoljuk meg, majd egyenletesen osszuk el a krém tetején. Ettől nem fognak megbarnulni a gyümölcsök.
Persze használhatunk tortazselét is, én is ezt tettem. A konzerv félretett levét főztem fel a zselével, és ezt kentem az egész tetejére.
Kicsit hűtőbe tesszük, majd szeletelhetjük is.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése