Hozzávalók (4 mini rúdhoz)
Vaníliás tésztához:
- 16 dkg margarin
- 16 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás
- 12 dkg liszt
- késhegynyi sütőpor
Kakaós tésztához:
- 16 dkg margarin
- 16 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 tojás
- 10 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- késhegynyi sütőpor
Összeállításhoz:
- a legfinomabb házi lekvár (nálunk kizárólag barackból!)
- kevés rum vagy aroma ízlés szerint
Tetejére:
- 25 dkg étcsokoládé
A vaníliás tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a margarinnal, cukorral, vaníliás cukorral, citormhéjjal. A fehérjéből kemény habot verünk. A lisztet, sütőport hozzáadjuk a cukros masszához, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. Tepsibe simítjuk, de igyekezzünk a lehető legprecízebben eloszlatni a tésztát, mert akkor lesz igazán szép a szelet, ha egyforma magas a tészta mindenhol. Én a gáztepsimet használtam, így jó vékony lett a lap.
170°c-on aranybarnára sütjük. (nem kell több 12-15 percnél)
A kakaós piskótát ugyanígy elkészítjük, majd kihűtjük mindkét lapot.
Egy tálba készítjük a lekvárt és keverjünk bele egy kevés rum aromát. (ki is lehet hagyni)
Az összeállítás első lépése, hogy mindkét tésztalapot hosszában kettévágjuk, így kapunk 2 db sárga és 2 db kakaós hosszúkás lapot.
Egy tálcára tesszük az egyik kakaós lapot, megkenjük a lekvárral. Erre vaníliás lapot helyezünk, lekvározunk. Ismét kakaós lap következik, szintén lekvár, majd vaníliás lappal zárjuk a sort.
Kaptunk egy 4 emeletes téglalapot.
Hosszában keskeny szeleteket vágunk belőle. (olyan vastag legyen a szelet, mint amilyen egy réteg vastagsága).
Elfektetjük egy tálcán, így láthatjuk egymás mellett váltakozni a 4 keskeny csíkot. Ezt is megkenjük lekvárral.
Vágunk egy újabb szeletet a nagy téglalapunkból, ráhelyezzük erre a levágott szeletre, de úgy, hogy a kakaós csíkra most vaníliás kerüljön. (minden második levágott szeletet meg kell fordítani, úgy pont jól jön ki)
Minden rétegnél lekvározunk.
Én csak 3 szeletet halmoztam egymásra, így összesen 4 db rúd lett belőle. (egy szelet 3 x 4 kockából áll)
A tetejét és az oldalát is kenjük be lekvárral!
A csokoládét megolvasztjuk, majd nagyon vékonyan megkenjük a rudakat.
Megvárjuk, amíg egy kicsit megköt a csoki, majd felszeleteljük a sütit. (elég bevagdosni a szeletek helyét, de mivel én mini méretben csináltam, egyszerűbb volt felszelni az egészet)
Hűtőbe tesszük, hogy a csoki teljesen megkössön.
Tálaljuk, és egy nagyot falatozunk belőle...nem lehet abbahagyni. Komolyan. :)
Jó étvágyat!
Fényposta?Nyitom az ablakot! :)
VálaszTörlésAkkor sütnöm kell még egy adagot! :D
VálaszTörlésÉn is pont ilyet készítettem múlt héten :D Nagyon szépek lettek!
VálaszTörlésNagyon mutatós süti. :)
VálaszTörlésIgyekeztem, bár a férjem is sokat segített! :)
VálaszTörlésNagy kedvenc lett nálunk, biztosan karácsonyra is elkészítem.