2016. január 18., hétfő

Skót, vajas keksz

A kekszek mindig nagy sikert aratnak nálunk, a reggeli kávé mellé különösen szeretjük ezeket az édes apróságokat. Millió féle változatban lehet elkészíteni, mindenkit bátorítok, hogy ezt is feltétlenül próbálja ki!
A receptet a kedvenc angol receptes könyvemből vettem. A történetek szerint ez a keksz nagy kedvence volt Máriának, Skócia királynőjének. Egész évben előszeretettel készítik, de újévkor mindig helyet kap az asztalokon.
Az alábbi mennyiségekből nekem másfél tepsire való jött ki.

Hozzávalók

  • 22,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg barna porcukor
  • 22,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg rizsliszt
  • csipet só
  • barna kristálycukor a forgatáshoz
  • kevés porcukor a szóráshoz
A szoba-hőmérsékletű vajat kihabosítjuk a barna porcukorral, majd beleszitáljuk a liszteket, sót és morzsásra keverjük. Kézzel óvatosan összegyúrjuk, majd egy kb. 5 cm átmérőjé rudat formázunk belőle. Hűtőben hagyjuk kicsit összeállni.
Ha eléggé megkeményedett a tészta, akkor egy deszkán kb. 1 cm-es karikákra vágjuk. Egy tányérba szórjunk kevés barna kristálycukrot, majd a korongok élét forgassuk bele. Ne az egész kekszet, csak a szélét, minta végiggörgetnénk a tányéron.
Papírral bélelt tepsire tesszük és 190°C-os sütőbe tesszük.
Kb. 15-20 percre van szüksége, de attól függ, milyen vastagra sikerült felszeletelnünk. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg sehol sem.
A recept szerint meg kell hinteni egy kevés porcukorral, amint kivesszük a sütőből. Én így is tettem, de nekem egy picit így édesebb lett a kelleténél. Legközelebb ezt a lépést elhagyom.
Ennek a keksznek különösen jót tesz, ha áll 1-2 napot...de hát ki tudja azt megállni?! :)
Frissen is finom, de kétségtelen, hogy pár nap után lesz igazán mennyei.
Jól zárható dobozban 2 hétig is eláll, már ha minimum dupla/tripla adagot sütöttünk.

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése