Azt hiszem korábban még nem csináltam szőlős édességet, pedig sok jóféle receptet lehet találni, de talán majd most rákapok. :) Igazából ebben a sütiben sem kap bonyolult szerepet (egyszerűen a tetejére kell pakolni), de mégsem csak a díszítés lesz a feladata, a tökéletes ízharmónia eléréséhez elengedhetetlenül szükséges. :) Ezen kívül a szeletet banálisan egyszerű elkészíteni, így nyugodtan bevállalhatjuk akár egy sűrűbb napra is. A recept a szeptemberi Nők Lapja Konyhában olvasható.
Hozzávalók(8-10 szelethez)
Tésztához:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 4 dkg margarin, olvasztva
Krémhez:
- 20 dkg tejcsokoládé (2 tábla)
- 1 dl tejszín
- 3 dkg margarin
Locsoláshoz:
- 1-3 dl Marsala bor
- 5 dkg méz
Tetejére:
- kb. 20-30 dkg szőlő
Először a tésztát készítjük el, ehhez a tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd beleszitáljuk a lisztet, végül pedig belecsurgatjuk a megolvasztott margarint. Jól összekeverjük.
Előmelegített sütőben, 180°C-on, aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
3 egyenlő csíkra vágjuk, és mindegyiket megkenjük kevés mézzel és ízlés szerint borral. Marsala híján én tokaji aszút használtam helyette, de bármilyet választhatunk.
A töltelékhez először forrósítsuk fel a tejszínt, majd dobjuk bele a kockákra tördelt csokoládét. Kevergessük amíg elolvad a csoki, ha szükséges kis lángon melegíthetjük egy kicsit. Végül pedig adjuk hozzá a kissé megolvasztott margarint.
Ezzel a krémmel kenjünk meg két tésztacsíkot és tegyük kicsit a hűtőbe, hogy megszilárduljon a csokis réteg.
Tegyük egymásra a lapokat, így megkapjuk a süti végleges formáját.
Tegyük hűtőbe, akár egy éjszakára is, és tálalás előtt díszítsük félbevágott szőlőszemekkel. Használhatunk vegyesen pirosat és fehéret, vagy csak egyfélét is.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése