A 100 legjobb muffin c. könyv nagyon hasznos, már aki szereti a muffint, hiszen sok ötletet találunk benne, még ha nem is éppen ugyanúgy készítjük el őket. Így volt ez most is, ugyanis a recept szerint kellett volna fél dl tokaji aszú, amibe egy éjszakán át kell áztatni a mazsolát. Nos, ez a pont teljes egészében ugrott, ugyanis sem aszú, sem pedig egy éjszaka nem állt a rendelkezésemre. Tokaji bor helyett jó minőségű rumot vettem elő, és ebben pihentettem egy kicsit a mazsolákat. Azt hiszem, így is finom lett. :)
Hozzávalók(12 darabhoz)
- 25 dkg liszt
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 3 tojás
- 1 dl tej
- 1 cs. sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- rum
- kevés só
A mazsolát és a reszelt citromhéjat egy kis tálba tesszük és meglocsoljuk rummal, majd hagyjuk egy kicsit ázni. Mivel ezt a muffint hirtelen felindulásból követtem el, nem volt időm előtte bevásárolni, így a citrom híján szárított citromhéjat szórtam bele. (mindig tartok itthon, hasonló vészhelyzetek esetére) :)
Addig egy tálban kikeverjük a cukrot, vajat és tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, sót, sütőport és fokozatosan a tejet, hogy szépen összeálljon a tészta. Amikor ez megtörtént, akkor belekeverjük a mazsolát, rumostól, citromhéjastól.
Papírkosárkákat teszünk a sütőformába és kb. 3/4-ig megtöltjük őket a masszával. Közben bekapcsolhatjuk a sütőt, 180-200°C-ra.
Betesszük őket a sütőbe, és elvileg 30 percig sütjük, de nekem már 20 perc elteltével jók voltak a kis muffinok.
Tudom-tudom, nagyon mókásan néznek ki, őszintén még sosem jártam így a muffinokkal...nem tudom miért csúcsosodtak ki ennyire, de szerencsére az ízüket ez az apróság nem befolyásolta. :)
Hagyjuk őket kihűlni a formában, majd kevés porcukorral meghintve, esetleg még plusz mazsolával kínáljuk.
Mint sok minden más, ezek a muffinok is rövid idő alatt köddé váltak, gyanítom ízlett a családnak! :)
Jó étvágyat hozzá!
Ez nagyon guszta, szeretem. :)))
VálaszTörlésIgen-igen, tessék kipróbálni! :)
VálaszTörlés