2011. október 23., vasárnap

Cseresznyés sajttorta

Nagyon szeretem ezeket a sütés nélküli, ropogós alapú, krémsajtos sütiket, ezúttal egy Nigella féle fekete cseresznyés változatot készítettem el...a család nem kis örömére. :)


Ezeknek a tortáknak tökéletes az egyensúlya, kekszes alap, rajta egy lágy és krémes réteg, megbolondítva egy kis ínycsiklandozó lekvárral. Tulajdonképpen csak egy apró probléma merül fel...iszonyat gyorsan elfogy, így aki nem elég gyors, lemarad a repetázó körről. :) Csak ajánlani tudom ezeket a finomságokat, bármilyen variációban megállják a helyüket. A Nigella expressz c. könyvet kell fellapoznunk ehhez a recepthez.


Hozzávalók(6-8 adaghoz)

  • 12,5 dkg digestive vagy háztartási keksz
  • 7,5 dkg vaj
  • 30 dkg krémsajt
  • 6 dkg porcukor
  • 1 tk. vanília aroma
  • fél tk. citromlé
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 üveg (28 dkg) fekete cseresznye lekvár

Törjük morzsára a kekszet és adjuk hozzá a kissé megolvasztott vajat, és jól dolgozzuk össze. Nyomkodjuk a keveréket egy 20 cm átmérőjű, csatos tortaformába. (az enyém nagyobb volt, így egy picit növeltem minden hozzávaló mennyiségét) A szélénél nyomkodjuk fel a forma oldalára is, hogy egy pici peremet kapjunk.
Egy tálban keverjük habosra és simára a krémsajtot a porcukorral, vaníliával, citromlével. Egy másik edényben pedig verjük fel a tejszínt, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény.
Ezután forgassuk bele a tejszínt a krémsajtos keverékbe majd kanalazzuk az egészet a kekszréteg tetejére és szépen simítsuk el. Tegyük pár órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe.
A lekvárt csak közvetlenül tálalás előtt kanalazzuk a torta tetejére. Érdemes olyan lekvárt, dzsemet választani, amiben vannak egész gyümölcsdarabok, vagy nyáron ha szezonja van, egyszerűen helyettesíthetjük valódi cseresznyével.
Már csak annyi maradt, hogy bezsebeljük a családtól az elismerő szavakat. :)

Jó étvágyat kívánok!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik, és jól is néz ki, finom lehetett!

    VálaszTörlés
  2. Isteni volt és az a fekete cseresznye a tetején...hmmm. :D

    VálaszTörlés