2011. október 9., vasárnap

Vaníliás karika

Gyerekkoromban nagy kedvencem volt ez az édesség...mondjuk a mai napig az. :) Viszont nagyon rég volt már, hogy vettem egy csomaggal, de a héten valamelyik nap megakadt rajta a szemem a boltban, és csak nagy nehezen tudtam ellenállni édes csábításának.


Itthon aztán éppen egy jó kis receptet után kutattam a No Salty-n, amikor is belebotlottam egy házi vaníliás karika receptjébe. Gondolkodás nélkül vetettem bele magam az elkészítésébe és most egy csepp kétely sem volt bennem...tudtam, hogy nagyon finom lesz. :)
Az elkészítése első olvasatra csöppet pepecselősnek tűnik, de szaggatás közben egyáltalán nem tűnt macerásnak, és gyorsan a végére értem. Biztosan fogok még ilyet csinálni, de lehet hogy egyből dupla vagy tripla adaggal...nagy a család. :D


Hozzávalók(45-50 darabhoz)

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • csipet só
  • fél mk. szódabikarbóna

Csokimázhoz:
  • 15 dkg csokoládé
  • 1 ek. olaj

A tészta száraz hozzávalóit egy tálba készítjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és belemorzsoljuk a hideg margarint, majd összegyúrjuk és fél órára betesszük a hűtőbe.
Lisztezett deszkán egy picit átgyúrjuk, majd kb. 6-7 mm vastagra kisodorjuk. 6 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk, de megfelel pohár vagy bármi más is.
Majd fogunk egy kisebb átmérőjű szaggatót és a közepüket is kilyukasztjuk. Ha ilyenünk nincs, akkor próbálkozzunk egy műanyag palack kupakjával. (én ezt a módszert választottam, és nagyon bejött)
A maradék tésztát újragyúrjuk, és kezdjük előröl a szaggatást.
Közben a sütőt előmelegítjük, és 170-180°C-on 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha teljesen kihűltek a karikák, a csokit megolvasztjuk (mikróban vagy gőz fölött) és belekeverjük az olajat.
Ebbe mártogassuk bele a kekszek egyik felét. Érdemes valamilyen alacsony peremű tálat vagy tányért használni, így megkönnyítjük a mártogatást. Rácsra, vagy sütőpapírra tesszük őket és megvárjuk, hogy megkössön a bevonat.
Fémdobozban elég sokáig eláll, illetve nálunk csak elállna...mert hát hamar elfogy. :)
A recept arányai egyébként tökéletesek, nekem pontosan 50 darab lett, és a máz is pontosan elfogyott. Azt azért senki ne várja, hogy az íze tökéletesen ugyanolyan lesz mint a bolti társáé, de eszméletlenül finom, szerintem mindenképpen megéri kipróbálni!
Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki! Mi is nagyon szeretjük, nekem is van valahol egy receptem, most, hogy idetévedtem, és megláttam elő is keresem!! :)))

    VálaszTörlés
  2. Kedves Csilla!
    Örülök, hogy idetévedtél, és remélem találsz még kedvedre való recepteket. :)

    VálaszTörlés