2011. október 28., péntek

Whiskys kalácsfelfújt

Gordon Ramsay. Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, sokan szeretik, legalább annyian pedig nem...de azt hiszem abban megegyezhetünk, hogy szó nélkül nem tudunk elmenni mellette. Őszintén én nagyon csípem a stílusát, még ha kicsit túljátszott is a szerep, amit a tv-ben látunk, de a konyhában szinte utánozhatatlan. Ezért is örültem meg nagyon, amikor anyukámtól kaptam 2 oldalnyi, valamilyen újságból kivágott, Ramsay-féle recepteket.

Ráadásul csak desszertek szerepeltek rajta, legszívesebben egyszerre készítettem volna el mindet, de végül maradtam a legelsőnél, ami ez a szuper kalácsfelfújt volt. Hasonlót már biztosan sokan készítettek, én magam is, de valahol azért sejtettem, hogy ez egy magasabb szintre emeli majd a kalácsfelfújtakról a véleményemet. :) Az elkészítése azonban nem bonyolultabb a többi társáénál, így még a gyerekek is bátran nekiláthatnak. (némi szülői segítséggel a kalács felszeletelésénél) Arra azonban számítsunk, hogy a sütési idő legalább 40-45 perc, tehát előtte nem árt edzeni a türelmünket egy kicsit, nehogy feltépjük a sütő ajtaját idő előtt és nekilássunk befalni az egészet, egy morzsát sem hagyva a családnak. :)

Hozzávalók(2-3 főre)

  • 5 dkg vaj olvasztva
  • 15 dkg kalács
  • 6 dkg aszalt szilva vagy más gyümölcs (én vörös áfonyát tettem bele)
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 4 dkg cukor
  • 3 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 4 ek. whisky, vagy 8 ek. Baileys vagy más krémlikőr
  • 3-5 ek baracklekvár a tetejére (elhagyható)

Először felvágjuk a kalácsot apró darabokra és egy nagy tálba készítjük, majd meglocsoljuk az olvasztott vajjal és rádobáljuk az aszalt gyümölcsöket.
Egy másik tálban felverjük a 2 egész tojást, a 2 sárgáját a cukorral, hozzáadjuk a tejet, tejszínt és whiskyt, majd alaposan összekeverjük. Ezt az egészet ráöntjük a kalácsdarabokra, és picit összeforgatjuk, majd 20 percig állni hagyjuk.
Közben kivajazunk egy legalább 1,5 literes tepsit, tálat vagy jénait és előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. Ha lejárt a 20 perc, az egész masszát ahogyan van átöntjük a tálba, elrendezgetjük kicsit és betesszük a sütőbe, vízfürdőbe állítva.
40-50 percig sütjük, amíg a teteje szépen megbarnul. Ha szeretjük a baracklekvárt, akkor picit melegítsük fel, és amint kivesszük a kalácsot a sütőből, kenjük rá még melegen. Ezt a lépést nyugodtan elhagyhatjuk, helyette szórhatunk rá porcukrot, de nekem annyira tetszett úgy magában, hogy semmit nem csináltam már vele.
Alig vártam, hogy végre megkóstolhassam, nem hiába...annyira finom volt, kellemesen krémes és lágy, mégsem éreztem elázottnak. Az édessége is pont jó volt nekem, és a whiskyt is lehetett érezni rajta. A család is csak dicsérni tudta, biztosan gyakran készítem majd el.

Jó étvágyat kívánok!

2 megjegyzés:

  1. Tyűha, nem rossz! Sőt, olyannyira, hogy el is készítem! De el ám! :))

    VálaszTörlés
  2. Remélem Te sem fogsz csalódni benne!
    Majd írd meg, hogy ízlett. :)

    VálaszTörlés