2012. október 26., péntek

Rigó Jancsi

Azt hiszem még egyszer sem vettem részt a SAD elnevezésű blogos játékon. Most is véletlenül bukkantam rá
Flóra oldalán, ezt a kört ő vezényli le. Bővebb infó itt.

Ez amolyan két legyet egycsapásra történet. A munkahelyemen a névnapomat tartottuk, így kellett valami finomsággal készülnöm, és már régóta szemezgettem a Rigó Jancsi receptjével, amit a desszert.eu oldalán leltem meg....ezeknél jobb alkalmat pedig elképzelni sem tudtam a főpróbára. :)
Egy apró változtatással készítettem el a sütit, a krémből csak fél adagot tettem bele, de így is szép magasak lettek.


Hozzávalók (kb. 15 darabhoz)

Tésztához:
  • 8 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg kakaópor
  • 17 dkg liszt
  • csipet só


Krémhez: (ezek már a fél adaghoz tartozó mennyiségek)
  • 1 db lapzselatin
  • 12,5 g barna rum
  • 500 ml habtejszín (igen, fél liter)
  • 2,5 dkg kakaópor
  • 7,5 dkg porcukor


Mázhoz:
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 50 ml folyékony habtejszín



A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét elkezdjük habosítani a sóval, majd több részletben hozzáadva a cukrot kemény habbá verjük.
További lassú keverés mellett hozzáadjuk a sárgáját,
végül a kakaóporral elkevert lisztet is. (olyan gyönyörű az állaga :) )

Gáztepsibe simítjuk az egészet, ügyelve arra, hogy a szélükön hagyjunk egy kis helyet, mert sülés közben szépen megnő a tészta.
Előmelegített sütőben, 190°C-on 10 percig sütjük, hőlégkeverés nélkül!
Ha kész, hagyjuk 10-15 percet pihenni, majd enyhén lisztezett konyharuhára borítsuk, és a papírt se húzzuk le róla, így nem szárad ki a tészta.
A lapzselatint áztassuk a rumba és tegyük félre. A tejszínhabot (előző nap hűtsük be) verjük fel, majd szitáljuk rá a cukrot, kakaót és keverjük el egyenletesen.
A lapzselatint 10-20 másodpercre tegyük mikróba és olvasszuk meg, de vigyázzunk ne forraljuk fel!
Csurgassuk a tejszínes krémhez és keverjük bele.
A piskótáról húzzuk le a papírt és hosszában vágjuk két, egyforma darabra.
Az egyiket tegyük egy tálcára, bőrös felével felfelé és az összes krémet kenjük rá. Itt kicsit ügyeskedni kell, mert a sok krém miatt egy téglatestet kell formáznunk a tejszínből. Törekedjünk arra, hogy a krém oldalai függőlegesek legyenek. Nekem ez csak nagyjából sikerült. :)
A második lapot, szintén bőrös felével felfelé tegyük a krémre, és picit nyomkodjuk meg és a krémet kenjük el egyenletesen a felső lap szélein.
Már csak a bevonat maradt hátra, ami annyira tetszett nekem, hogy máshoz is ezt a verziót fogom használni. Ennél tutibb csokibevonat alig ha létezik. :)
Szóval a csokit olvasszuk meg, a tejszínt forraljuk fel, és még forrón csurgassuk az olvadt, langyos csokihoz. Keverjük össze, itt ne ijedjünk meg, mert hirtelen összekapja a tejszín, de tökéletesen lehet használni. Kenjük a süti tetejére és tegyük be egy kicsit a hűtőbe.
Többször nézzünk rá, és amikor már nem kenődik, késsel vágjuk át a csokiréteget a leendő kockáknak megfelelően.
Amikor teljesen megkötött a csoki, és a tejszín is picit visszadermedt, vágjuk fel a sütit. :)
Sajnos nem készült kép egy kockáról külön, mert egyből a dobozba pakoltam őket, de merem ajánlani minden édesszájú társamnak. :)

Jó étvágyat!


3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki! Tényleg magas így fele adag krémmel is.:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól sikerültek, gratulálok hozzá! Na és a recept mentve! :)

    VálaszTörlés