Szerencsére időm és kedvem is volt nekilátni valami péksütemény elkészítésének, így esett a választás a skót zsemlére, aminek a receptjét még a tavaly nyári Kifőztük-ben olvastam.
Íme a recept:
Hozzávalók (8 kisebb darabhoz)
- 45 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1,4 dl víz
- 1 ek só
- 1 kk cukor
Tetejére:
- kevés tej
- liszt
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez öntjük. A sót, langyos vizet is hozzáadjuk és már dagaszthatjuk is.
Lefedjük és a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.
Lefedjük és a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.
Zsemlét formázunk belőlük és nyújtófával kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk majd 20 percet hagyjuk pihenni.
A zsemlék tetejét megkenjük tejjel, majd lisztbe mártjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, és egy éles késsel kereszt alakban bevágjuk a tetejüket.
A zsemlék tetejét megkenjük tejjel, majd lisztbe mártjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, és egy éles késsel kereszt alakban bevágjuk a tetejüket.
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon szép és finom kis zsemléket sütöttél! Érdekes még így nem is láttam hogy csak lisztezni kell a tetejét!
VálaszTörlésNekem is újdonság volt, és nagyon ízlett. :) Sajnos nem jöttek fel olyan szépen, ahogyan szerettem volna, de majd legközelebb. :D
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki és valóban, a recept sem macerás. Vittem is! :)
VálaszTörlés