2013. február 24., vasárnap

Skót zsemle

Ritkán fordul elő, hogy elszámolom magam a heti kenyér adagunkat illetően, de most mégis megtörtént. :)
Szerencsére időm és kedvem is volt nekilátni valami péksütemény elkészítésének, így esett a választás a skót zsemlére, aminek a receptjét még a tavaly nyári Kifőztük-ben olvastam.

Az elkészítésében semmi macera nincsen, egy egyszerű, de nagyon finom kelt tésztáról van szó.
Íme a recept:

Hozzávalók (8 kisebb darabhoz)

  • 45 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1,4 dl víz
  • 1 ek só
  • 1 kk cukor

Tetejére:
  • kevés tej
  • liszt

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez öntjük. A sót, langyos vizet is hozzáadjuk és már dagaszthatjuk is.
Lefedjük és a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk és 8 egyenlő részre osztjuk. 
Zsemlét formázunk belőlük és nyújtófával kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk majd 20 percet hagyjuk pihenni.
A zsemlék tetejét megkenjük tejjel, majd lisztbe mártjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, és egy éles késsel kereszt alakban bevágjuk a tetejüket.
180°C-on kb. 30 perc alatt elkészülnek.
  
Friss vajkrémmel vagy lekvárral isteni reggeli. :)
 

Jó étvágyat kívánok!


3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és finom kis zsemléket sütöttél! Érdekes még így nem is láttam hogy csak lisztezni kell a tetejét!

    VálaszTörlés
  2. Nekem is újdonság volt, és nagyon ízlett. :) Sajnos nem jöttek fel olyan szépen, ahogyan szerettem volna, de majd legközelebb. :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néznek ki és valóban, a recept sem macerás. Vittem is! :)

    VálaszTörlés