2013. május 19., vasárnap

Hűsítő citromtorta

Igazi nyári csemege, amikor az ember nem tud másra gondolni, csak egy hatalmas adag fagyira vagy egy ilyen finom, savanykás desszertre. Gyorsan összeállítható, egyetlen hátránya, hogy egy éjszakát kell rá várni.
Az ihlet innen jött, de egy kicsit variáltam. :)

Hozzávalók (6 főre)

Kekszes alaphoz:
  • 35 dkg zabkeksz
  • 10 dkg olvasztott vaj


Krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg natúr joghurt
  • 10 dkg tejföl
  • 4 dl habtejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 1 dl frissen facsart citromlé
  • 1 cs. zselatin fix
  • 15-20 dkg porcukor (én édesítőszert használtam)


Díszítéshez:
  • citromkarikák
  • mentalevél


Egy 24 cm-es tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral. A kekszet összetörjük és összekeverjük az olvasztott vajjal, majd elterítjük a forma alján. (érdemes ezután betenni a hűtőbe, amíg elkészül a krém)
Egy nagy tálba mérjük az összes hozzávalót és a robotgéppel alaposan kikeverjük. (számomra külön öröm, hogy a tejszín felveréséhez nem kell egy külön edényt összemaszatolni)
Az édesítőt nem mértem ki, csak szórtam és kóstoltam. :) Aki igazán savanyúan szereti megemelheti a citromlé mennyiségét.
Az egy csomag zselatin fix-től nem lett olyan kemény a krém, mint számítottam, de így is isteni volt a lágy krém. :) Ha szeretnétek biztosra menni tegyetek bele 2 csomaggal.
A kész krémet ráhalmozzuk a kekszalapra, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt díszítsük citromkarikákkal és mentalevéllel.
Pillanatkép pusztítás után

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép , guszta ! Ezt a kis darabkát nem adnád nekem?:-) Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Sajnos már elfogyott, majd legközelebb félreteszek egy szeletet. :)

    VálaszTörlés