A klasszikus változatban nem szerepel tejszínhab, csak lekvárral (általában eper vagy málna) kenik meg a tésztalapokat, de napjainkban leginkább a habos verzió hódít. :)
A vajas piskóta receptje Marry Berry: 100 cakes and bakes c. könyvéből van.
Hozzávalók (2*20 cm átmérőjű tortalaphoz)
Piskótához
- 22,5 dkg vaj
- 4 nagy tojás
- 22,5 dkg cukor
- 22,5 dkg liszt
- 4 tk sütőpor
- csipet szódabikarbóna
Eperöntethez
- 20 dkg eper
- 3-4 ek cukor
- 1 ek citromlé
Habhoz
- 2 dl habtejszín
- 2 ek porcukor
Összeállításhoz, díszítéshez
- néhány szem eper
- porcukor
A tészta hozzávalóit mérjük egy nagy tálba és keverjük simára, de figyeljünk rá, hogy ne dolgozzuk túl. Vajazzunk ki két 20 cm átmérőjű tortaformát és egyenletesen osszuk el bennük a tésztát.
180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Pár percig hagyjuk még a formában, majd vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az eperöntethez apróra vágjuk a gyümölcsöt és a cukorral feltesszük egy lábosba főni, pár percig hagyjuk rotyogni, néha kevergessük. Majd adjuk hozzá a citromlevet. Én adtam hozzá 1 ek tortazselét is, hogy picit masszívabb legyen. Nem kell teljesen eltüntetni a gyümölcsdarabkákat, akkor jó ha marad benne valamennyi. Ha nem szeretnénk ennyit pepecselni ezzel, akkor használhatunk kész lekvárt is.
Az egyik lapot megkenjük a kihűlt eperszósszal, majd rákarikázunk pár szem nyers epret.
Ráhalmozzuk a porcukorral felvert tejszínhabot.
Rátesszük a másik lapot, kissé lenyomkodjuk, majd porcukorral és friss eperrel díszítjük.
Mindenkinek nagyon ízlett, anyukámnak különösen bejött a tésztája, ami kicsit tömött, de dús és egyáltalán nem fojtós. A házi villám eperszósszal pedig egyszerűen mennyei. :)
Ránézésre túl vastagnak tűnik a tészta a töltelékhez képest, de ez így van rendjén, szerintem tökéletes az aránya!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése