2011. szeptember 30., péntek

Sült alma ropogós kekszes fagyival

Ez egy nagyon remek kis desszert, már a kép alapján beleszerettem, pedig nem vagyok egy hű de nagy almarajongó. A legjobb benne, hogy szinte minden hozzávaló akad a konyhában, külön bevásárlás nélkül is.


A receptet a júniusi Nők Lapja Konyhában találtam (az elmúlt időben, szinte csak ezekből sütöttem-főztem...lassan ideje már váltani).  A desszert bája az egyszerűségében rejlik, mégis felülmúlhatatlan, ahogyan az egyes hozzávalók egy kerek egésszé állnak össze falatozás közben. Tökéletes harmóniával tudnám leginkább jellemezni, a puha hideg fagyi, a langyos alma és mindezek tetejébe a ropogós keksz...mennyei.

Hozzávalók(4 adaghoz)

  • 4 db alma
  • 4 ek. barna cukor (sima is tökéletes)
  • 2 ek. margarin
  • 1 kisebb citrom reszelt héja
  • csipet fahéj
  • kb. 10 dkg omlós keksz
  • vanílafagylalt

Az almákat hámozzuk meg, vágjuk négybe, szedjük kis a magházat, majd szeleteljük fel. A margarint a cukorral olvasszuk fel egy lábosban vagy serpenyőben, majd hintsük fahéjjal (ki többel, ki kevesebbel) tegyük bele a reszelt citromhéjat, és pároljuk meg az almákat.
Ez néhány perc alatt el is készül, közben törjük össze a kekszet. Ha kész az alma, szedjük tányérba, ez lesz a fagyi "ágya". Szórjuk meg egy kevés keksszel, majd kanalazzunk rá fagylaltgombócokat, a tetejüket pedig szintén terítsük be keksszel. Azonnal tálaljuk.
Természetesen variálhatunk kedvünkre a fagyi és keksz ízesítésével. Én kakaós kekszet, és vegyesen csoki-vanília fagylaltot használtam.
Nem sok idő kellett az elpusztításához, de ez egy olyan étel, amit nem tart tovább elkészíteni, mint megenni, így aztán ha csak kevés időnk van, akkor is összedobhatjuk. Tökéletes lehet váratlan vendégek betoppanásakor, persze csak ha tartunk egy kis fagyit a mélyhűtőben. :)

Jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés: