2013. március 31., vasárnap

Narancsos madeleine

Már régóta vágytam egy madeleine sütőformára, amit drága sógornőméktől meg is kaptam karácsonyra. Néhány variációt már kipróbáltam, de ez a recept nagyon bevált.
A madeleine Franciaország észak-keleti részéről származó aprósütemény, eredetéről több történet is kering. Itt olvashattok róla picit bővebben.
Az eredeti recept a Főzzünk a családnak (1001 recept) c. könyvben található, igaz ott citromos ízben. Mindent pontosan követtem, csupán narancsot használtam a citrom helyett.

Hozzávalók (12 darabhoz)

  • 8 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • fél ek. sütőpor
  • 3 ek. narancslé
  • 1 narancs reszelt héja


A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, olvasztott vajat, végül pedig a reszelt narancshéjat és levet is.
Hűtőben 1 órát pihentetjük. (én csak fél órát adtam neki)
Én egy kicsit kivajaztam a sütőformát, hogy biztosan ne ragadjanak le a kis sütik.
A masszát belekanalazzuk a mélyedésekbe, majd 190°C-ra előmelegített sütőbe toljuk.
Kb. 15 perc alatt el is készülnek.
Én dupla adagot készítettem, majd miután kihűltek egy kicsit dekoráltam is őket. (férjem segítségével)
Olvasztottunk csokoládét, belemártogattuk a sütemények alját, majd cukorgyöngyökkel kis "övet" raktunk rájuk. :)
Tálcára tettük és hagytuk megszilárdulni a csokibevonatot.
Természetesen maradhatnak "pucéran" is, vagy készíthetünk hozzá cukormázat, vagy valamilyen lekváros (gyümölcsös) bevonatot is.

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a recept, ez nálam is el fog készülni!:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Flower, rég nem írtál bejegyzést. Eddig mindig figyelemmel követtem az új bejegyzéseket. Gondoltam rád és van egy kis meglepim számodra, kérlek nézz be hozzám,remélem nem haragszol meg érte. :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Borso! Nagyon szépen köszönöm, hogy rám is gondoltál!! :)
    Nem vesztem el teljesen, itt vagyok és a hétvégén jövök is új receptekkel!

    VálaszTörlés