2011. január 30., vasárnap

Feketeerdő torta benvonása cukormasszával

Elérkezett a vasárnap délelőtt, nekiláthattam kinyújtani a tegnap elkészült fondant.


Először is egy tálban 1-2 evőkanál margarinnal nagyon alaposan átgyúrtam, hogy újra puha legyen. (minél tovább gyúrjuk, annál jobb lesz a massza). Ha túl keménynek találjuk kevés margarinnal, vagy egy kevés mikrózással megoldhatjuk. Ha túl lágy, akkor egy kis keményítőt adjunk hozzá. Hogy mikor is jó a massza, nehéz elmagyarázni, ezt mindenki majd megtapasztalja, amikor elkészíti.
Ha megfelelő az állaga, akkor keményítős sima felületen kinyújtjuk, mint ha csak tészta lenne. Viszonylag gyorsan kell dolgozni, mert nekem is kétszer újra kellett gyúrnom, mert lassú voltam, és közben kiszáradt a fondant, és mire a tortára tettem volna, elszakadt. Szóval ne essetek kétségbe ha elsőre nem sikerül, kitartás és türelem. :) Csak újra összegyúrjuk, és már lehet is újra próbálkozni.

Honnan tudjuk mekkorára kell kinyújtani? Ez jó kérdés, le kell mérni a tortát. Megmérjük az átmérőjét, majd hozzáadjuk a magassága kétszeresét, hiszen mindkét oldalon takarnia kell. Például, az én tortám esetén, 25 cm az átmérő, 10 cm a magasság, amit ha kétszer veszünk, akkor 25+10+10=45. tehát nekem minimum egy 45 cm átmérőjű masszát kell nyújtanom, de erre jobb, ha rászámolunk néhány centit a biztonság kedvéért.
Ha sikerült rávarázsolni a tortára, továbbra is gyorsnak kell maradni. El kell simogatni a fondant, először a torta tetején, majd az oldalán is.

Ha korábban megfelelően kentük be vajas krémmel a torát, akkor ezzel nem lesz gond. A felesleget pedig egyszerűen levágjuk, és újra összegyúrjuk. Ebből lehet különböző díszeket készíteni a tortára.
A fondant színezni is lehet, akár ételfestékkel, vagy természetes színezőkkel, mint a céklalé, kávé. Én az alapot fehérben készítettem el, és a levágott darabot 2 felé vettem. Az egyiket sárgával, a másikat pirossal színeztem be. De figyeljünk, mert ez lágyítja a masszát, ezért egy kis plusz keményítőt kell hozzáadnunk.
A díszítés elég egyszerű, újra kinyújtottam a beszínezett masszát és formával kiszaggattam hópelyheket. (bármi mást is lehet belőle) Persze csak úgy nem fog odatapadni a fondantra, ezért én bevajaztam a hópihék hátulját, így ragasztottam fel a tortára. (ehhez használhatunk olvasztott fehér csokit is, de a margarin egyszerűbbnek tűnt)
Ilyen lett a végeredmény:
Első próbálkozásnak szerintem jó lett, kicsit egyszerű, kicsit gyűrött, de az enyém. :)
A következő alkalommal, majd kipróbálok valami komolyabb díszítést is.
Ezen a képen pedig jól látszódnak a feketeerdő torta rétegei is:
Boldog szülinapot a nagypapámnak! :)

4 megjegyzés: