2011. július 29., péntek

Almás piskótatorta

Régen készítettem almás süteményt, most egyből kettőre is sor került, de a másikat majd csak vasárnap osztom meg veletek. :)

Nagymamám névnapjára kellett valamit kitalálnom. Mikor megkérdezem mindig azt a választ kapom, hogy túrós, vagy gyümölcsös vagy túrós-gyümölcsös legyen. Ilyet már többet csináltam neki, ezért nem akartam újra túrós krémet valamilyen gyümölccsel. Elkezdtem keresgélni, és megakadt a szemem ezen a recepten, ami A legkedveltebb sütemények c. könyvemben szerepel. Minden kritériumnak megfelelt erre az alkalomra, mégis egy kicsit szokatlan formában. A gyümölcs pudingos alappal kerül a tésztára, a túró pedig a tejszínnel keverve kap kísérő szerepet a tortán.


Hozzávalók (12 szelethez)

tésztához:
  • 3 tojás
  • 9 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
  • csipet só
tetejére:
  • 70 dkg alma
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 2 ek. cukor
  • 4,5 dl almalé
habhoz:
  • 10 dkg túró
  • 1 ek. porcukor
  • 2 dl tejszín

A tésztához, a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval. Egy másik tálban a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd beleforgatjuk a fehérjehabot.
Végül beleszitáljuk a lisztet és egy papírral bélelt formába öntjük. A sütőt előmelegítjük 160-170°C-ra.
15 perc alatt készre sütjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából és rácson kihűtjük.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, kiszedjük a magházat és keresztben vékonyan felcsíkozzuk őket.
A pudingot elkészítjük, tej helyett az almalével és a 2 ek. cukorral. Ha kész, belekeverjük az almacsíkokat, majd langyosra hűtjük.
A kihűlt tésztalapot visszatesszük a csatos formába, majd ráöntjük a nagyjából kihűlt pudingos almákat és egyenletesen elkenjük, majd 2-3 órára a hűtőbe tesszük.
A habhoz a túrót alaposan elkeverjük a porcukorral, a tejszínt pedig külön felverjük.
A túróhoz hozzáadunk 2 evőkanálnyit a tejszínből és nagyon alaposan összekeverjük, majd ezt a túrós-tejszínes krémet óvatosan beleforgatjuk a tejszínbe. Kis halmokat kanalazunk a torta tetejére, vagy akármilyen formában díszíthetjük a kész süteményt.
Ha marad még a tejszínes krémből, akkor azt külön, a levágott szeletekre téve kínálhatjuk. :)
Hamar elfogyott nálunk, nem volt kérdés, hogy mindenki kér még egy kört belőle. :)
Bátran ajánlom mindenkinek, mert nagyon egyszerű, mégis mutatós, szépen látszódnak a rétegek, és a kis almadarabok is.

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése