Kétségkívül ez a leves nem indulhatna a legszebb étel versenyen, mert esélye sem lenne, viszont a Chokito reklám óta tudjuk, hogy vannak ronda, de annál finomabb dolgok. A krémlevesek után idejét láttam kipróbálni ezt a verziót is és bizony felülmúlta a várakozásomat. A receptet a desszert.eu oldalán találtam, amit ajánlok mindenkinek, csudajó dolgok vannak ott, érdemes egy kis időt rászánni. :) Egy kis változtatást azért belecsempésztem, mert eredetileg nem szerepel benne a főzőtejszín, de nekem szimpatikusabb volt egy kicsit besűríteni vele, de persze ez sem szentírás. :)
Hozzávalók (4 főre)
- 20 dkg vöröshagyma
- 10 dkg póréhagyma
- 3 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 8,5 dl csontlé
- 1,3 dl száraz fehérbor
- 1-2 dl főzőtejszín
- reszelt sajt
- kakukkfű
- kevés bors
A hagymákat felcsíkozzuk, egy lábosban felhevítjük a vajat, majd beleszórjuk a hagymákat és aranybarnára pirítjuk. Rászórjuk a lisztet és kicsit átkeverjük.
Felöntjük a borral és a csontlével. (ennek hiányában leveskockából készítettem alaplevet)
Megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és teszünk bele kakukkfüvet. Én tettem bele kevés főzőtejszínt, kb. 1-2 dl-t. Felforraljuk, és már készen is vagyunk.
A cipókat egy helyi pékségben vettem, kimondottan lehet leveses cipót kapni, szerencsére, persze egy házi készítésű változat is megérne egy bejegyzést. :)
A cipóval csak annyi a dolgunk, hogy közvetlenül tálalás előtt levágunk egy kis kalapot belőle, és kanállal vagy kézzel kikaparjuk a belsejét, majd a tetejét visszatéve 180°c-os sütőbe tesszük negyed órára. Ha kész, akkor az aljába szórunk kevés reszelt sajtot, belemerjük a levest, a tetejére szintén szórhatunk a sajtból és már kínálhatjuk is.
Ha maradt a borból, akkor nyugodtan kortyoljunk mellé egy pohárkával. :)
Nagyon gyorsan bekanalaztuk a levest, és nem szoktam ilyet mondani, de tényleg jól sikerült...az egész egyben volt, az ízek, az állag. Nyugodtan mindenki kipróbálhatja, az elkészítése nem igényel különösebb szakmai tapasztalatot és gyorsan megvan. :)
Jó étvágyat hozzá!
Kedves Flower!
VálaszTörlésNem értek veled egyet, mármint, hogy a hagyma leves ronda lenne, s ez a tiedre különösen nem igaz. Én egyébként szeretem a francia hagyma levest, szoktam készíteni is.
Ha netán érdekel, főztem egy 6 hagyma krémlevest is:
http://eshobbychef.blogspot.com/2011/04/6-hagyma-kremleves.html
Kedves Endre!
VálaszTörlésÍzlések és pofonok, hogy kinek mi a szép, az biztos, hogy ennél vannak sokkal kívánatosabbnak tűnő fogások. :) Ezzel persze semmi baj nincsen, és igen, nagyon finom volt, biztosan elkészítem még. Megnéztem ezt a 6 hagymás levest is, és meg kell hagyni valóban jól hangzik, egyszer sort kerítek rá! :)