2011. március 11., péntek

Pezsgőkrémleves citromhabbal

A héten az egyik barátnőm nálunk aludt pár napot, és hát mi is lehetne jobb egy közös főzőcskézésnél?! :) Rögtön első nap el is döntöttük milyen finomságokat fogunk majd elkészíteni. Nem sokkal később pedig valami teljesen másról beszélgettünk, amikor is a barátnőm elmondta, hogy majd mindenképpen kipróbálja a pezsgőkrémlevest. Azonnal kaptam az alkalmon, hogy mi lenne ha el is készítenénk másnap ebédre...nem kellett sokáig győzködnöm. Így lett az első napi menü ez a remek leves.
Persze fontos elmondanom, hogy magát a pezsgőt egyáltalán nem szeretem, egyrészt buborékos, másrészt meg hasonlít a borhoz az íze, ami szintén nem a kedvencem...ennek ellenére mint ha sejtettem volna valamit, ugyanis ez a leves mennyei...hogy hogyan lényegül át a pezsgő ilyen remek kis fogássá azt nem tudom, de nagyon megkedveltem. :)


Hozzávalók(4 főre)

1 üveg pezsgő, 2 evőkanál (nagyjából 1 zacskó) vanília puding, 4 evőkanál keményítő, 6 szem szegfűszeg, 1 db fahéj, 1 citrom, 5+1 evőkanál cukor, 3 tojásfehérje

Először is lereszeljük a citrom héját, amit félreteszünk, majd a citromot félbe, vagy karikákra vágjuk, amit egy kis edénybe teszünk. Hozzátesszük a szegfűszeget, fahéjat, és 1 evőkanál cukrot, majd kb. 1-2 dl vízzel felöntjük és feltesszük a tűzre.
Közben egy edénybe öntjük a pezsgőt és feltesszük a tűzre, melegítjük. Mikor a fűszeres víz felforrt, kicsit még kevergetjük, aztán leszűrjük, és a levét a pezsgőhöz öntjük. (az ízek belekerülnek, de a leves nem lesz darabos). Tovább melegítjük a fűszeres pezsgőt.
Közben a fehérjéket kemény habbá verjük az 5 ek. cukorral, a végén pedig hozzáadjuk a citrom lereszelt héját. Amikor már forr a pezsgős lé, evőkanállal beleszaggatjuk a fehérjehabot, és pár perc alatt megfőzzük. Amikor már jó, egy tányérra szedjük.
Egy kis tálban összekeverjük a pudingport a keményítővel és egy kevés vízzel, majd csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a forrásban lévő pezsgőhöz, majd rögtön kisebb lángra vesszük, és folyamatos keverés mellett pár percig még rotyogtatjuk. (nagyon hamar, szinte abban a pillanatban besűrűsödik a leves, amint beletesszük a keményítős-pudingos vizet) Alaposan keverjük el, és le is vehetjük a tűzről.
Tányérba merjük, teszünk rá néhány darab citromhabot, és melegen kínáljuk.
Istenien finom lett, viszont az elején kicsit megijedtünk, mert elég kevés leves lett ebből az adagból, de nagyon kiadós a habbal együtt, így a szokásosnál kevesebb leves is bőven elég volt fejenként, úgy hogy ne aggódjunk. :)
A közös főzés alatt kevesebb kép készült, ezt tudjátok be annak, hogy egyrészt nagyon éhesek voltunk, másrészt közben pedig jót beszélgettünk, így többször kiment a fejemből, hogy megörökítsek egy-egy fázist. Remélem ezek ellenére tetszik nektek a recept, elsősorban ínyenceknek ajánljuk, de egy próbát mindenkinek megér.
Köszönöm Briginek a remek receptet, és a közös munkát! :)

Jó étvágyat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése