2011. augusztus 28., vasárnap

Mac and cheese

A corndog után ismét egy amerikai, már-már klasszikusnak nevezhető étellel készültem...persze az amerikai és klasszikus szavak párosítása egyazon mondaton belül elég furán hat, de mindegy, a lényeg, hogy finom, nagyon. :)


Ezt a receptet is a barátnőm mutatta meg még a Balcsin a múlt hétvégén, és annyira de annyira ízlett, hogy pár nappal később itthon is neki kellett állnom. :) Rákerestem a neten, és a recept a No Salty-n is szerepel. Ha még nem próbáltátok ki, akkor mindenképpen tervezzétek be a jövő heti menübe.
A "Mac and cheese" a "Macaroni and cheese" rövidített változata, magyarul annyit tesz: makaróni és sajt. Persze bármilyen tésztából elkészíthetjük, ez semmit ront az élvezeti értékén. :)


Hozzávalók (3-4 főre)

  • 20 dkg tészta
  • 5,5 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 4,7 dl tej
  • 23 dkg sajt (trappista és cheddar vegyesen)
  • mustár, só, bors és Worcestershire szósz

Először kivajazunk egy tűzálló tepsit, majd a tésztát megfőzzük sós vízben. Közben nekiláthatunk a sajtos szósz elkészítésének.
Reszeljük le a sajtokat, nem muszáj ezt a kettőt használni, ízlésünknek megfelelően variálhatjuk őket, biztosan érdekes ízt kapunk ha belecsempészünk valami karakteresebb sajtot, mondjuk egy kis füstölt vagy kék sajtot. Alacsony lángon olvasszuk meg a vajat és adjuk hozzá a lisztet, sót és borsot.
Adjunk hozzá egy kevés mustárt (inkább kevesebbet, mert később még tudjuk pótolni) és egy kevés Worcestershire szószt. (ez természetesen elhagyható, nélküle is finom, de ha van benne ad egy különleges háttérízt az ételnek) Ha összeállt a massza vegyük le a tűzről és óvatosan adagoljuk hozzá a tejet, majd folytonos kevergetéssel sűrűre forraljuk.
Hozzáadjuk a reszelt sajtokat és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvadnak. Kóstoljuk meg, és ha kell tegyünk bele még sót és/vagy mustárt.
A tésztát tegyük a kivajazott tepsibe, majd öntsük le ezzel sajtos mártással.
Mielőtt bedugnánk a sütőbe lehelet vékonyan hintsük meg reszelt sajttal, csak hogy legyen ami a tetején megpiruljon. :) Nincs is gusztább annál!
Kb. 170°C-on süssük 20-25 percig, majd melegen tálaljuk.
A mustár és a sajt olyan tökéletes párost alkotnak ebben az amúgy hihetetlenül egyszerű fogásban, hogy...azt nem lehet leírni, kóstolni kell!

Jó étvágyat mindenkinek!

2 megjegyzés: