2011. augusztus 23., kedd

Normann rizskrémleves

A hétvégét az egyik barátnőmnél töltöttük a Balaton partján, így többek között jutott bőven idő mindenféle finomság elkészítésére.

A menüt a barátnőm, Brigi találta ki, és miután nagy bólogatással mi is beleegyeztünk a felhozatalba, kezdődhetett a készülődés. Az egyik fogás ez a leves volt, korábban még életemben nem hallottam ilyesmiről, és miután megtudtam milyen hozzávalókból áll, nem kételkedtem abban, hogy ízleni fog...na de akkor is, elég furcsán hangzik. De utólag mondhatom, isteni lett. :) A fogást együtt követtük el, de a képek minőségéért előre is elnézést kérek, mert mobiltelefonnal készültek, ugyanis itthon hagytuk a fényképezőgépünket...


Hozzávalók (4 főre)

  • 10 dkg bacon
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 nagyobb sárgarépa
  • 8 dkg rizs
  • 1 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • diónyi vaj
  • só, bors

A bacont felkockázzuk és egy lábosban megpirítjuk, ha nem elég zsíros, kevés olajat önthetünk hozzá. Megfuttatjuk rajta az apró kockákra vágott hagymát.
A karikákra vágott répát is hozzáadjuk és kevergetve pirítjuk tovább.
Majd felöntjük 1,2 l vízzel, sózzuk borsozzuk és hagyjuk felforrni, majd beleszórjuk a rizst, és takarékon addig főzzük, amíg a rizs szétfő.
Botmixerrel pépesítjük az egészet. A tojássárgáját egy kis pohárban kikeverjük a diónyi vajjal, majd hozzáadjuk a leveshez a tejjel együtt. Tovább melegítjük forrásig, de már nem főzzük tovább.
A lassú főzés miatt elpárologhat a víz, ezért ha szükséges öntsünk még hozzá egy kevés tejet vagy vizet, vagy a kettő keverékét és állítsuk be a kívánt sűrűséget. Mi például nem tettünk hozzá semmit.
Pirítóssal, vagy pirított zsemlekockákkal, melegen tálaljuk.
Nagyon különleges volt az íze, ha szeretnénk feldobni a hétköznapi menüt, bátran álljunk neki. Még ebben a nagy melegben is jól esett, köszönöm Briginek az ötletet és a segítséget! :)


Jó étvágyat mindenkinek!

2 megjegyzés:

  1. Jucc nem volt ott és máris rizs volt a menü?:)Krumpliból nem lenne jobb?:):)Pusz

    VálaszTörlés
  2. Hát látod...ha ott lettél volna :) ha esetleg kipróbálod krumplival, majd mesélj róla! :)

    VálaszTörlés