2011. augusztus 14., vasárnap

Vaníliás puffancs

Ez a recept már nagyon régóta megvan, emlékszem akkoriban megvettem a minden kedden megjelenő Maxima c. újságot és miután kiolvastam, kivágtam a hátuljában lévő recepteket, melyek akkor Gianni neve alatt futottak. Nos, az egyik ilyen kis fecnin akadt ismét a kezembe, viszont dátum nem szerepelt rajta, de furdalt a kíváncsiság, hogy mégis mióta bújt meg a gyűjteményemben, ezért rákerestem...egészen pontosan ez a recept a 2006. január 30-án megjelent Maximában volt olvasható. :)


Akkoriban is a csillagánizs fogott meg a hozzávalók közül, de több mint 5 évet kellett várni rá, hogy el is készítsem. Egyszerűen és gyorsan összedobható, tulajdonképpen bármikor, ha előtte bevásárolunk csillagánizsból. :) Egyedi ízt ad ennek az amúgy sima kis desszertnek ez a fűszer, így ha valami különlegesre vágyunk, nyugodtan próbáljuk ki. Sajnos, mint minden felfújt, ez is gyorsan összeesik, úgy hogy a sütőből kivéve azonnal tálaljuk.

Hozzávalók (6 tálkához)

  • 3 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 4 tojás
  • csillagánizs

Először is a tejet felforraljuk a cukorral, vaníliával és az ánizzsal. Ha egészben használjuk a fűszert, kicsit nyomkodjuk/tördeljük bele a tejbe.
Vajazzunk ki 6 kis tálkát, és szórjuk meg kevés kristálycukorral úgy, hogy jusson az aljára és az oldalára is.
A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját tegyük félre, a fehérjéből verjünk kemény habot. Ha felforrt a tej, szűrjük le, hogy megszabadítsuk a levet a fűszerdarabkáktól.
Egy lábosban olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a lisztet és a már leszűrt tejet. Főzzünk sűrű krémet belőle.(ez hamar megy, pár perc) Tegyük hozzá a tojások sárgáját és keverjük el.
Végül pedig forgassuk bele a fehérjehabot, ilyenkor már le is vehetjük a tűzről. Majd ha szép egyneművé kevertük, töltsük meg a tálkákat, de csak félig, mert úgyis megnőnek.
Én a fent szereplő mennyiségeknek csak a felét készítettem el, hiszen ketten nem nagyon tudtunk volna mit kezdeni 6 adaggal. :) A sütőt melegítsük elő 200°C-ra, majd süssük őket 17-18 percig. Akkor jó, ha felül már barnás-pirosas, de oldalt még látszik a kissé lágy, sárga rész. Vegyük ki őket a sütőből és rögtön álljunk is neki a falatozásnak.
Díszíthetjük csillagánizzsal, vaníliarúddal, porcukorral, vagy amivel csak szeretnénk.
Személy szerint nekem nagyon bejött, külön öröm néha olyan ízekkel találkozni, amelyekkel előtte soha, vagy csak nagyon ritkán...feldobta a napomat. :) Nagyon tetszett, hogy a tálkába szórt cukornak köszönhetően szépen megpirult az oldala és az alja is.
Ne feledjétek, a játék még tart, tessék nevezni!

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Csillagánizs vaníliával, remek páros, ahogy a puha vanília alátámogatja az ánizs érdességét. Csinos tálalás!!

    VálaszTörlés