2011. augusztus 21., vasárnap

Római pirítós

Egyik délután nagyon megkívántam a halat, persze nem akartam semmi bonyolultnak nekikezdeni, ezért pont jól jött egy korábban már félretett recept.


Nem tudom, hogy mennyire római ez a recept, de az biztos, hogy tudott élni, aki ezt összehozta. Ugyan mindössze csak néhány hozzávaló szükséges az elkészítéséhez, de azok olyan remek harmóniát alkotnak, hogy bizony nagy élvezet volt elfogyasztani. :)
A recept a 100 legjobb olasz étel c. könyvben található.


Hozzávalók

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg szardínia (én nem szeretem, helyette tonhalat használtam, olajos lében)
  • só, bors
  • 1 cs. mozzarella
  • kevés mustár
  • bagett vagy bármilyen kenyérféle

Először is  a vajat megolvasztjuk, és hagyjuk, hogy a víz elpárologjon belőle, majd hozzáadjuk a nagyjából lecsöpögtetett halat.



Addig kevergetjük közepes lángon, amíg összetörik és elkezd pürésedni, ekkor sózzuk borsozzuk majd levesszük a tűzről és belekeverünk egy kevés mustárt ízlés szerint.


Felszeleteljük a kenyereket vagy bagettet, és jó vastagon megkenjük őket a halas pástétommal. A mozzarellát felkarikázzuk és elosztjuk a kenyereken. Nekem a fenti mennyiségből a képen látható adag jött ki, 3 közepes kenyér szeletre elegendő.


Előmelegített sütőbe toljuk és 15 percig sütjük.

Még melegen tálaljuk. A várakozásunkat teljes mértékben felülmúlta, próbáljátok ki.
A játék még tart, lehet nevezni.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés: