2011. március 15., kedd

Brokkolifasírt héjában sült burgonyával

Újabban kezdem egyre jobban megkedvelni a brokkolit. Egyre gyakrabban keresek kimondottan olyan recepteket, amiben brokkoli is van, az okát persze nem tudom, de talán mindegy is. :)
Ezt a receptet a No Salty-n találtam, nem így egyben, hanem külön a fasírtot és külön a krumplit. Még volt egy kis brokkoli a fagyasztóban, így a fasírt biztos pontként szerepelt a tegnap esti menün. A krumplira véletlen bukkantam rá, de el is vetettem, mert semmi különös nem volt benne. Vágjuk fel, süssük meg, hát mitől lehet ez olyan jó...gondoltam magamban. De mivel még pont annyi krumpli maradt itthon, akkor még is csináljuk meg ezt, legalább nem kell vele sokat dolgozni. Nos kérem szépen, ennél finomabb krumplit még nem ettem életemben, de tényleg. Valami isteni. :)


Hozzávalók

fasírthoz:
  • 25 dkg brokkoli
  • két tojás
  • egy zsemle
  • 1 gerezd fokhagyma
  • zsemlemorzsa
krumplihoz:
  • 3 közepes burgonya
  • kevés olíva olaj
  • só, bors
  • pirospaprika

Először a krumplit alaposan megmossuk, jól megdörzsöljük a héját. A nagyobb hibákat kivágjuk, majd negyedekbe vágjuk. Egy kis tálba öntünk kb. fél-1 dl olíva olajat, sózzuk, borsozzuk és kevés pirospaprikát is teszünk bele. Ebben az olajos lében megforgatjuk a krumpli gerezdeket és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
A maradék olajat rácsepegtetjük a krumplikra és egy kis sóval még meghintjük mindegyiket. Majd előmelegített sütőben, 200°C-on kezdjük el sütni.
Közben a brokkolit főzzük puhára egy lábosban, majd öntsük le róla a vizet, és villával alaposan törjük szét, sózzuk és hagyjuk kihűlni.
Egy másik tálba tegyük a zsemlét és kis vízben áztassuk, majd nyomkodjuk ki. A tojásokat üssük egy tálba, adjuk hozzá a brokkoli pépet.
Keverjük a zsemlét a brokkolis péphez, és alaposan keverjük össze. Ha kell még sózzuk, és egy kis borsot is tehetünk bele, majd a gerezd fokhagymát nyomjuk a pépbe. Forgassuk össze, és annyi zsemlemorzsát tegyünk hozzá, hogy tudjuk formázni.
Formázzunk golyókat belőle, majd forgassuk morzsába, és egy kicsit lapítsuk ki.
Nagyjából félidőben vagyunk a krumplival, tegyük a fasírtokat a krumplik mellé a tepsibe, majd tegyük vissza őket a sütőbe, de a hőfokot vegyük vissza 170°C-ra. Ha a krumpli már jó, akkor vegyük ki korábban, és tegyük vissza a fasírtokat.
Nem kell túl sok idő a brokkolinak, 15 max. 20 perc bőven elég. Tányérra szedjük, melegen kínáljuk. Ízlés szerint ketchuppal, savanyúsággal ehetjük.
Nekünk nagyon bejött ez a fasírt és hát a krumpli...mennyei. Az a jó benne, hogy nem olajban sülnek, így egészségesebbek is. Próbáljátok ki!


Jó étvágyat mindenkinek!

4 megjegyzés:

  1. Ez (is) nagyon tetszik! Szerintem a héten még terítékre is kerül. :D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, gondoltam, hogy tetszeni fog. :) Majd meséld el hogyan sikerült.

    VálaszTörlés
  3. Jelentem megsütöttem, fogtam a tányéromat és ide ültem vele a gép elé (húúú, csak a "rendszergazdánk" meg ne tudja :D), gondoltam majd olvasgatok közben. No mondanom se kell, nem olvastam, csak két kézzel faltam! Isteni lett! (Én egy kis sóval és aprított kerti zsázsával elkevert tejföllel ettem, hogy a forróságán enyhítsen, jó volt hozzá nagyon.)
    Köszönöm a receptet! Úgy hiszem ez gyakori vendég lesz az asztalunkon.

    VálaszTörlés
  4. Szuper, hogy neked is ennyire ízlik! :)

    VálaszTörlés