2011. augusztus 9., kedd

Croque monsieur a sütőből

Ezt a nagyon egyszerű receptet teljesen véletlenül fedeztem fel az egyik Nigellás könyvemben, és mióta megkóstoltuk nem tudok szabadulni tőle. :)


Kezdjük ott, hogy tulajdonképpen ez "csak" egy melegszendvics, na igen, de nem akármilyen. Története az 1900-as évek elejére nyúlik vissza, akkoriban kezdték felszolgálni a franciaországi bisztrókban és kávézókban. És a franciák olyan szintre emelték ezt az alapvetően egyszerű fogást, hogy az már-már túllép minden határon. :) A név két francia szón alapul:  croquer (ropogtat) és a monsieur (úr). (Forrás: wikipedia)
Nigella ezt az alapötletet gondolta tovább, és egy remek kis fogás kerekedett ki belőle. Készíthetjük vacsorára, vagy akár reggelire is, mert előző este is összeállítható, így másnap, csak a sütő bekapcsolásával kell megküzdenünk, a félig még csukott szemünkkel, ami azért elég nagy piros pont. :) A recept a Nigella expressz c. könyvben szerepel.


Hozzávalók (4-6 főre)

  • 6 szelet kenyér
  • 7,5 dkg dijoni mustár
  • 6 szelet Gruyere sajt
  • 3 szelet sonka
  • 6 tojás
  • 1 tk. só
  • 80 ml tej
  • 4 ek. reszelt sajt
  • kevés Worcestershire-szósz (aki szereti)

Az összes kenyérszeletet kenjük meg a mustárral, majd készítsünk szendvicseket mustáros kenyér, sajt, sonka, sajt, mustáros kenyér sorrendben. Sajnos nem kaptam Gruyere sajtot, így cheddart használtam.
Vágjuk ketté a szendvicseket, hogy kisebb háromszögeket kapjunk. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, és jó szorosan passzírozzuk be a szendvicseket.
Egy tálban verjük fel a tojásokat a tejjel és sóval, majd a keverékkel locsoljuk meg a szeleteket.
Fedjük le folpackkal, majd tegyük be a hűtőbe, akár egész éjszakára, ha reggelire szánjuk ezt a fogást. Én délelőtt állítottam össze, és vacsorára sütöttem meg.
Vegyük ki a hűtőből, kapcsoljuk be a sütőt 200°C-ra. Az eltelt idő alatt a kenyerek szépen magukba szívták a tejes-tojásos masszát. Mielőtt betennénk a sütőbe még szórjuk meg a tetejüket kevés reszelt sajttal, majd 20-25 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra.
Azon melegében tálaljuk, aki szereti, még kanalazhat hozzá a mustárból. Nem hittem volna, hogy ennyire fog ízleni, de már az első harapással elnyerte a tetszésemet. :) Próbáljátok ki!

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Imádom ezt a szendvicset, én is elkészítettem már párszor. Viszont ilyen formában még nem láttam, nagyon tetszik! Tuti kipróbálom! :))

    VálaszTörlés
  2. Csak ajánlani tudom, engem levett a lábamról. :) Majd írd meg a tapasztalatodat!

    VálaszTörlés