2011. május 8., vasárnap

Habos csokitorta

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem általában mindig az a kedvenc sütim, amit éppen akkor eszegetek. Ilyenkor olyan tulajdonságokat fedezek fel bennük, amik előrébb helyezik minden addig elfogyasztott édességnél, na de ez a torta....már-már bűntény. :)
Nigella egyik receptes könyvében található ezen a néven és a recepthez fűzött bevezetőjét olvasva szinte el tudtam képzelni mennyire fincsi lehet, de ez a desszert nem egyszerűen finom, hanem egy teljesen másik, általam eddig nem ismert dimenzióba helyezi ezt a tortát. Nem akarom fényezni sem a receptet (ezt majd mindenki megteszi, ha egyszer megkóstolta), sem pedig Nigellát (őt nem is kell, tudjuk, hogy istenien főz), de ahogy az ember lánya beleharap az elképzelhetetlenül krémes és puha töménycsokis tésztába, majd rögtön társul hozzá a tejszín egyszerű lágysága...az ember nyelve csak úgy felrobban a két íz és állag találkozásakor...hű, ez elég hosszúra sikerült, na mindegy, nézzük a receptet. :)


Hozzávalók(8-12 szelethez)

tésztához:
  • 25 dkg csokoládé
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 6 tojás (2 egészben, 4 szétválasztva)
  • 17,5 dkg porcukor
  • 1 narancs reszelt héja (elhagyható)
krémhez:
  • 4 dl tejszín
  • 1 tk. vanília aroma
  • kevés kakaópor a díszítéshez (szigorúan cukrozatlan!)
A tésztához először megolvasztjuk az apró darabokra tört csokoládét (én vegyesen használtam tej- és étcsokit), ezt tehetjük vízgőz fölött vagy a mikróban is. Ha az utóbbit választjuk vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró a csoki, mert akkor kicsapódik és egyetlen kemény csokitömböt kapunk, amit már csak kanállal tudunk megeszegetni (persze ez sem rossz desszert). :)
Ha szépen felolvadt a csoki, belekeverjük a puha vajat, és hagyjuk, hogy magától felolvadjon, majd szépen összekeverjük.
Egy tálban verjük a fel a 2 egész tojást és a 4 tojássárgáját a cukor kb. felével, majd óvatosan forgassuk össze a vajas-csokis masszával.
Egy külön tálban verjük kemény habbá a 4 fehérjét a maradék cukorral.
Végül pedig keverjük össze a kettőt, és egy kivajazott, vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába töltjük.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.
A teteje szépen megrepedezik, és pár perc múlva az egész összeesik, de ne ijedjünk meg, ez így van jól. :) Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük tálcára, és az összeesett darabokat szedegessük le a tetejéről és kicsit az oldaláról is. Valamint ha a közepe kicsit magasabb, akkor kapargassuk ki egy kicsit.
Valahogy így kell kinéznie. :) Ezután már csak annyi maradt, hogy a tejszínt egy tálban habbá verjük a vanília aromával. Nem kell kőkeménynek lennie a tejszínnek, csak hogy éppen könnyen kenhető legyen.Majd a tejszínt rákanalazzuk a tortára, nem kell precízen kenegetni, csak úgy nagyjából ráhalmozzuk és már jó is, ez amolyan rusztikus torta. :) Végül pedig megszórjuk egy kevés kakaóporral.
Tulajdonképpen már tálalhatjuk is, vagy mehet a hűtőbe. Így önmagában is mennyei, de mi egy kis friss epret is hozzáfalatoztunk, és tökéletesen passzoltak...de azt ajánlom, hogy az első 1-2 falatot mindenképpen csak önmagában próbáljuk ki. :)
Talán mondanom sem kell, hogy nem tartott túl sokáig ez a torta, talán 2-3 szeletke kivételével az egészet eltüntettük egy igencsak kiadós ebéd után...azt hiszem ez mindent elárul. :)
Akinek ízlett a Nigella pudingja édesség, biztosan ez is fog, a tésztája hasonló. Ezt a tortát lisztérzékenyek is fogyaszthatják, hiszen egy gramm sincs benne.

Mindenkinek jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés: