Tavasz, friss zöldségek, köztük a póréhagyma, a héten nagyon jó áron volt az egyik hipermarketben, rögtön be is vásároltam belőle (alig tudtam besuvasztani a hűtőbe). Egy részéből ez a leves készült, a maradékkal is vannak terveim...de az majd egy másik bejegyzés lesz. A receptet a No Salty-n olvastam.
Hozzávalók(3 főre)
- 2 nagyobb póréhagyma
- 1 mogyoróhagyma vagy vöröshagyma
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb (2 kisebb) burgonya
- 600 ml zöldség alaplé
- 4 ek. tejszín
- 4 dkg vaj
- 2 ek. olívaolaj
- só, fehérbors
- metélőhagyma a tetejére
A vajat és olajat egy lábosban összeolvasztjuk, majd beletesszük a hagymákat, és fedő alatt, lassú tűzön 10-15 percig pároljuk.
Közben a burgonyát megmossuk, megpucoljuk és apró kockákra vágjuk, valamint elkészítjük az alaplevet, amit én kockából csináltam, de tökéletes egy kis maradék hús- vagy zöldségleves is.
Ha lejárt a hagymák 15 perce, felöntjük az alaplével és beledobjuk a krumplikat is.
Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul, ezt egy villával könnyedén le tudjuk ellenőrizni. Ekkor levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük az egészet.
Sózzuk, borsozzuk és visszatesszük a tűzre, majd belekeverjük a tejszínt és újraforraljuk.
Metélőhagyma híján én az újhagyma zöldjét mostam meg és aprítottam fel.
Kis tálkákba merjük a levest, megszórjuk a hagymával és melegen tálaljuk. Én pirított kenyérkockákkal kínáltam (megmaradt kenyérszeleteket felkockáztam, és egy tepsiben betettem őket a sütőbe, ahol 100°C-on kb. 1,5-2 órát töltöttek).
Ez a leves egyszerűen mennyei...minden nap meg tudnám enni. :) Próbáljátok ki mindenképpen!
Jó étvágyat hozzá!
Volt szerencsém megkóstolni, ebédre és vacsorára is ;) Isteni!
VálaszTörlés