2011. május 1., vasárnap

Lúdláb torta

Ezt a tortát anyósomnak készítettük anyák napjára, a férjem is besegített. :) Még sosem csináltam korábban, így eléggé izgultam, hogyan alakul, de azt hiszem minden tökéletesen sikerült...
Majd megírom milyen volt a fogadtatása, de szerintem ízleni fog mindenkinek. Fincsi lett. :)
A receptet a No Salty-n találtam (hol máshol). :)


Hozzávalók(6 főre)

tésztához:
  • 4 tojás
  • 4 ek. cukor
  • 3 ek. rétesliszt
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 1,5 ek. kakaópor

krémhez:
  • 4 dl habtejszín
  • 1 ek. porcukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1-2 cl rum vagy aroma
  • 1-2 marék meggy (lehet befőtt, mirelit vagy friss)
 tetejére:
  • maradék krém
  • néhány szem meggy

A krém alapját egy nappal korábban elkészítjük!!
Ehhez felforraljuk a tejszínt, majd beletesszük a porcukrot és a darabokra tört csokit, és addig melegítjük és kevergetjük, amíg szépen felolvad benne a csokoládé.
 Majd hagyjuk hűlni, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Ez azért fontos, mert az így elkészített tejszín nagyon kemény és tartós lesz, ezért nem esik össze, jobban bírja a tésztalapok súlyát és könnyebben lehet belőle díszeket készíteni a torta tetejére.

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük, amíg szép fényes lesz.
Ezután beletesszük a tojások sárgáját, és ezzel is elkeverjük. Végül hozzáadjuk a lisztet, sütőport és kakaóport, majd elvegyítjük.
Egy kapcsos tortaformába töltjük a masszát.
180°C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta!
A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd kivesszük belőle, és rácson teljesen kihűtjük.
Addig elkészítjük a krémet. A meggyet alaposan lecsöpögtetjük, és ki is nyomkodjuk, így nem áztatja majd el a piskótát. A levéből egy keveset felfogunk, és ízlés szerint egy kis rummal, vagy aromával elkeverjük.
Az előző nap elkészített krém alapot kivesszük a hűtőből, és legalább 10 percig verjük robotgéppel. Nagyon szép, kemény habot fogunk kapni.
A már kihűlt tésztát ketté vágjuk, az alsó lapot tálcára/tortahordozóra tesszük, és a rumos meggylével megspricceljük. Csak nagyon keveset tegyünk, hiszen nem akarjuk, hogy átázzon a tészta.
Erre a lapra tesszük az alaposan kinyomkodott meggyeket.
Majd a krém kicsit kevesebb, mint felével megkenjük.
Erre rátesszük a második lapot is, majd azt is megkenjük a krémmel, az oldalát is vonjuk be vele. Csak ügyeljünk arra, hogy egy kevés krémet hagyjunk a díszítéshez is!
A maradék habot habzsákba töltjük, és kis kupacokat nyomunk a tortára (tulajdonképpen mindenki úgy csinálja, ahogy szeretné). :) Ezekre a kupacokra pedig 1-1 szem meggyet ültetünk.
Én nem bonyolítottam tovább, egyszerű és nagyszerű. :) Hűtőbe tesszük, majd szeletelve tálaljuk.
Még nem tudom milyen lett az íze, vagy hogy mennyire volt sikere, de majd mindenképpen megírom. :)
Túl vagyunk a kóstoláson, mennyei lett az íze...pedig én nem is vagyok oda az étcsokiért, de ebben isteni. :) Már bátran ajánlom nektek is! Íme egy szeletke a lúdláb tortából:


Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése