Aztán nem is olyan rég, mikor átlapoztam egy Nigella receptes könyvet, megtaláltam benne ezt a receptet. Rögtön az esküvő jutott eszembe, és hogy milyen jót ettünk, így másnap neki is láttam elkészíteni. Burgonyagratin, vagyis a csőben sült krumpli tulajdonképpen egy köret, de mi magában, egytálételként ettük (igaz egy kis virslivel felturbózva).
Hozzávalók
- 2 kg krumpli
- 5 dl tej
- 5dl főzőtejszín
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. só
- vaj a kikenéshez
Feltesszük forrni, és puhára főzzük a krumplit, de vigyázzunk, hogy ne essenek szét. Vajjal kikenünk egy tepsit, és ha elkészült a burgonya, akkor kihalásszuk a vöröshagymát, majd átöntjük a lábos tartalmát a tepsibe.
Kevés reszelt sajttal megszórjuk a tetejét és betesszük a sütőbe, ahol 240°C-on kb. 15 percig sütjük.
Tálalás előtt hagyjuk pihenni 15-20 percig a tepsiben. Nekem egy picit több leve maradt a kelleténél, ezért legközelebb nem öntöm a tepsibe az összes tejes levet, hanem csak kb. a 2/3-át.
Ezenkívül szerintem jól sikerült, finom lett, biztosan elkészítem máskor is.
A mosogatás viszont nem egy leányálom...a lábos és a tepsi is elég cudarul néz ki a főzés végén, de egy kis mosószeres áztatás segít rajta. :)
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése