Sokáig nem szerettem a karfiolt, de az utóbbi időben egyre inkább vágyok a változatosságra. Krémlevesben még sosem ettem karfiolt, de ezentúl csak így fogom elkészíteni és persze rendelni is nagymamámtól, amikor ő főz. :) A receptet a 2008-as Príma Konyha magazin áprilisi számában találtam.
Hozzávalók(2 főre)
- 25 dkg karfiol (tisztítva)
- 5 dl alaplé (maradék hús-vagy zöldséglevesből, vagy kockából)
- 2 dl tejföl
- fél dl tej
- 6 szelet bacon,
- metélőhagyma
- só, bors
Puhára főzzük a karfiolt, majd beleöntjük a tejet és tejfölt, és 1-2 percig hagyjuk rotyogni.
Levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük a karfiolt.
Visszatesszük a tűzre, kevés borssal ízesítjük, ha kell sót is tegyünk bele. (nekem elég sós volt a kockától, így nem tettem bele külön sót) Még pár percig forraljuk, majd lezárjuk és letakarva félretesszük.
A bacont vékony csíkokra vágjuk és egy cseppnyi olajban megpirítjuk. Közben megmossuk a metélőhagymát és apróra vágjuk. Ha megpirult a szalonna, levesszük a tűzről és azonnal hozzáadjuk a hagymát, jól elkeverjük benne.
A levest tányérba merjük, és teszünk bele a hagymás-szalonnából is. Melegen tálaljuk. Fontos, hogy a bacon is meleg legyen. Én úgy készítettem, hogy a levest megcsináltam, félretettem, és este vacsorára felmelegítettem és közben csináltam meg a hagymás-bacont.
Egy szelet kenyérrel, vagy pirítóssal, vagy bármilyen sós péksüteménnyel kínáljuk.
Nem tudom mikor ettem utoljára ilyen finom krémlevest...de tényleg. Mindenki próbálja ki. :) Csak egy baj volt vele, hogy hamar elfogyott. :)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése