2011. április 10., vasárnap

Nutellás szelet

A hétvégén nagymamámat köszöntöttük fel, és hát mindenképpen szerettem volna neki valamilyen sütit készíteni, de a héten sajnos nem jutott sok időm a konyhára, így valami gyorsan összedobható kis édességet választottam. Ez pedig a nutellás szelet. :)
Egyszer már elkészítettem ezt a sütit néhány éve, de azóta töretlenül pihent a polcon egy 2007-es Fakanál Recepttár füzetkében. A nutella azok közé a dolgok közé tartozik, amit nagyon sokan szeretnek...amikor egy kis édességre vágyunk, csak kisettenkedünk a konyhába, és egy lopott pillanatban 1-2 evőkanálnyit gyorsan bemajszolunk, hogy a párunk meg ne lássa, persze sokszor az óvatlanul mosogatóban hagyott csokinyomos kanál elárul minket, de hát utólag már nem számít, igaz?! Na ezért van, hogy nagyon ritkán tartok itthon nutellát, mert mindig bűnre csábít. :)


Hozzávalók

tésztához:
  • 3 tojás
  • 3 ek. cukor
  • 1 ek. nutella
  • 20 dkg liszt
  • fél cs. sütőpor
  • kevés tej
töltelékhez:
  • 2-2 ek. nutella
bevonáshoz:
  • 2 dl habtejszín
  • 1 ek. nutella
A tojásokat egy tálba ütjük és a cukorral alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a nutellát és alaposan összekeverjük. Végül hozzátesszük a lisztet és sütőport, majd csomómentesre keverjük, és egy kevés tejet adunk hozzá, hogy sűrűn folyó tésztát kapjunk. (nekem ez kb. fél dl tej volt)
Egy tepsibe öntjük, majd 180°c-on 25 perc alatt pirosra sütjük. Válasszunk egy nagyobb tepsit, hogy a tészta vékony legyen, mert majd egymásra fogjuk tenni a rétegeket.
Ha kihűlt a tészta, akkor megpróbáljuk nagyjából 3 egyforma csíkra vágni, hosszában.
Ezután fogjuk az egyik réteget, tálcára tesszük és megkenjük 2 ek. nutellával. Majd rátesszük a második réteget, és azt is megkenjük ugyanígy.
Végül rákerül a harmadik réteg tészta is, amit majd a habbal vonunk be. Ehhez keményre verjük a tejszínt és a végén óvatosan hozzáforgatunk egy ek. nutellát, és ezzel kenjük meg a süti tetejét, valamint az oldalát is. Ízlés szerint díszíthetjük, én most csak kakaóval szórtam meg. (szigorúan cukrozatlannal)
Hűtőbe tesszük, és legalább fél órát kell kibírnunk mielőtt felfalnánk. :) Nem szükséges előző nap elkészítenünk, bőven ráér az alkalom előtt 1-2 órával. Szeletekre vágjuk és tányérra szedjük.
Ezen jól látszik, hogy mennyire sikerült egyenletesen felvinnem a habot a tetejére...még gyakorolnom kell. :)
A végeredmény nekünk egy kicsit száraz lett, legközelebb több nutellával kenem meg a rétegeket, tehát nem 2-2, hanem legalább 3-3 kanállal. A leírásban még az eredeti mennyiség szerepel. Ennek ellenére azért elfogyott a süti.

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése