Persze ezt én egyáltalán nem bánom, mert ha az ember megtalálja a tökéletes répatorta receptjét, akkor bizony nem fog lemondani róla. :) Szóval én is elkészítettem ezt húsvétra, nagy sikere volt, és hát összesen egy szeletke maradt a végén, pedig ebéd után rögtön tálaltam. :) A receptet a 2011. áprilisi Kiskegyed konyhájában olvastam.
Hozzávalók(egy kapcsos tortaformához elegendő, kb. 24 cm.)
- 30 dkg sárgarépa
- 12,5 dkg margarin
- 18 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héj
- 5 dkg szeletelt mandula
- 5 tojás
- 20 dkg liszt
- 1 kk. sütőpor
- 10 dkg darált mogyoró
- 10 dkg baracklekvár
- utólag én még tennék bele egy tk. szódabikarbónát, hogy picit jobban megemelje a tésztát
Egy tortaformát kivajazunk, vagy kibéleljük sütőpapírral, és az aljára szórjuk a mandulát.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét keményre verjük a maradék porcukorral. A lisztet és sütőport a répához adjuk, és elkeverjük, majd beletesszük a tojások sárgáját és a mogyorót (én sótlant vettem, és nem daráltam, hanem egy zacskóba tettem, és a húsklopfolóval apróra törtem). A keveréshez nyugodtan használjuk a kézi robotgépet.
Végül a fehérjehabot, már nem robotgéppel, hanem egy fakanállal óvatosan beleforgatjuk a répás masszába. Ezt szépen beleöntjük a mandulával kirakott formába.
180°c-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, ha kezdene erősen barnulni a teteje, takarjuk le sütőpapírral, vagy alufóliával.
Hagyjuk kihűlni, majd egy tálcára tesszük (én a tortahordozóra, mert vittem át szüleimhez).
A baracklekvárt egy kis edényben felforraljuk, én ebbe is tettem néhány csepp frissen facsart citromlevet, majd még melegen rákenjük a torta tetejére, és ha jut, akkor az oldalára is.
Tulajdonképpen már fogyasztható is, de nem árt, ha meg tudjuk várni, amíg picit megszilárdul a baracklekváros bevonat a tetején. Szeletekre vágjuk, és tálaljuk.
Itt jól látszódnak a mogyoró darabkák a tésztában. Aki nem evett még répatortát, mindenképpen próbálja ki, és nem, nincs répaíze. :) Szóval ezt a kis tortát hatan simán elpusztítottuk a vasárnapi ebéd után, úgy hogy legközelebb lehet már dupla adaggal készülök. :) Mert nem fogom megvárni a következő húsvétot, hogy újra süthessek ilyet, mivel répa egész évben van, így nyugodtan bármikor nekifoghatunk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése