2011. május 13., péntek

Barackos torta

Ez a torta is még anyák napjára készült, a nagymamának. Nem volt nehéz dolgom, a kedvence a túrós és valamilyen gyümölcsös süti. :) A férjem ebben is sokat segített.

A baracknak ugyan még nincsen szezonja, de konzervként egész évben lehet kapni, persze nem olyan, mint a friss, de most már nem sokat kell rá várni...akkor azt hiszem több ilyet fogok készíteni. Bármilyen gyümölccsel helyettesíthetjük a barackot, így mindenki megtalálja a kedvére valót. Ez a torta több recept összeolvasztásából született. A tésztája például a lúdláb tortáé, csak kakaó nélkül.

Hozzávalók(3-4 főre)

tésztához:
  • 2 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 4 ek. liszt
  • 1/2 tk. sütőpor
krémhez:
  • 2 dl habtejszín
  • 10 dkg barack
  • 2 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja, kevés citromlé
  • 10 dkg túró
  • 1/2 cs. vaníliás cukor
díszítéshez:
  • maradék tejszín
  • barack
  • kevés tortadara

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és fényesre keverjük.
Beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd a lisztet és sütőport is, alaposan összekeverjük, és egy sütőpapírral bélelt formába öntjük (18 cm átmérőjű).
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük, de közben ne nyissuk kis a sütő ajtaját.
Rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Addig elkészítjük a tölteléket. A túrót alaposan kikeverjük a cukrokkal, belereszeljük a citrom héját, és a levéből csöpögtetünk bele egy keveset. A barackot apró kockákra vágjuk és hozzáadjuk a túrós masszához. A hideg tejszínt kemény habbá verjük egy külön tálban (tehetünk hozzá egy kis zselatin fixet, hogy tartósabb legyen).
A tejszínnek kb. a felét hozzákeverjük a túrós-barackos töltelékhez, a maradékot félretesszük.
A kihűlt tésztát ketté vágjuk, az alsót tálcára tesszük, és megkenjük az egész barackos-túrós masszával.
Erre tesszük a második lapot is, amit a félretett tejszínnel alaposan bevonunk. A torta oldalát is kenjük be.
 Ezután már csak a díszítés van hátra, amit a félretett barackokkal tetszés szerint variálhatunk, én egy virágformát raktam ki belőle. A közepe pedig barna tortadara lett.
Nagymamámnak a napraforgó jutott eszébe róla. :) A torta nagyon finomra sikerült, ez a barackos-túrós töltelék nagyon el van találva.

Mindenkinek jó étvágyat kívánok!

3 megjegyzés:

  1. Sajnos egészen idáig javítottak valamit az oldalon és nem tudtan kitenni a bejegyzést, de estére csak sikerült megoldani. Remélem nem lesz több ilyen alkalom. Mindenkinek jó hétvégét kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Megcsináltam a tortát és nagyon finom lett! Egy dolog nem stimmelt, a tészta alig több, mint 15 perc alatt készre sült. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy ízlett. A sütési időre mindig figyelni kell, sokszor szaladok bele, hogy követem a receptet és hamarabb vagy lassabban lesz kész valami. A lényeg, hogy elnyerte a tetszésedet!

    VálaszTörlés