2011. június 24., péntek

Grízes-citrusos rétes

Rétest még sosem csináltam, na ez sem az az igazi, nagymama-féle, de mégis csak rétes. :) Ebben a melegben a kulcsszó a "citrusos" volt, ami megfogott...szinte már-már éreztem a számban az enyhén savanykás ízt egy kis édes mellett.


Vrábel Krisztának, a Dolce Vita blog szerzőjének köszönhetjük ezt a remek receptet. A végeredmény teljesen olyan lett, mint az eredeti képen, és ez azért nem kis boldogsággal tölt el, még ha tudom is, hogy nem egy bonyolult dologról van szó...az ízéről kár is beszélnünk, próbáljátok ki, melegen ajánlom, illetve magát a rétest hidegen. :)

Hozzávalók(10-12 adaghoz)

réteshez:
  • 5 tojás
  • 20 kg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 l tej
  • 17 dkg búzadara
  • 1-1 citrom és lime reszelt héja
  • 8 lapos réteslap
  • 10 kg vaj
sziruphoz:
  • 15 dkg méz
  • 2 dl víz
  • fél-fél citrom és lime leve

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a búzadarát és a tejet is. Belereszeljük a citrusok héját, majd feltesszük a tűzre.
Folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd levesszük a tűzről.
A vajat pár pillanat alatt megolvasztjuk a mikróban, majd kivajazunk egy kb. 20x30 cm-es tűzálló tálat, vagy tepsit.
A 8 lapos réteslapot elfelezzük, 4 lapot félreteszünk. A másik 4-et, pedig félbevágjuk, így 8 kis darabot kapunk. Ebből egyet beleteszünk a kivajazott tepsibe, vékonyan megkenjük az olvasztott vajjal, majd tovább folytatjuk a rétegezést, amíg elfogy a 8 kis lap. (lap, vaj, lap, vaj...)
Ha ez kész, akkor beleöntjük a grízes tölteléket, és megpróbáljuk egyenletesen elkenni.
 Ekkor elővesszük a korábban félretett 4 db réteslapot, ezeket szintén félbevágjuk, így újra kapunk 8 kis lapocskát, amiket az előzőekhez hasonlóan, rétegezve teszünk a krémre. Egy lap, kevés olvasztott vaj, újabb lap stb.
Egy éles késsel a tepsi aljáig bevágjuk a majdani szeletek mentén a süteményt.
Előmelegített sütőben, 180°C-on 30-35 percig sütjük.
Közben elkészítjük a szirupot. Minden hozzávalót egy kis edénybe teszünk és 10 percig gyöngyözve forraljuk a tűzön.
Amint kész a rétes, kivesszük a sütőből.
És a még meleg szirupot, a még szintén meleg sütire ráöntjük/locsoljuk/kenjük/kanalazzuk, kinek mi esik jobban, és legalább néhány órát hagyjuk pihenni, de az igazi, ha egy éjszakát pihen a hűtőben. (csak akkor tegyük hűtőbe, ha már szoba-hőmérsékletű a rétes)
Máskor is elkészítem, nagyon finom lett, tulajdonképpen azt is mondhatnánk rá, hogy hamis túrós rétes, mert a búzadara, citrom és vaníliás cukor triónak köszönhetően pont olyan. :) Nyilván nem újdonság, ha azt mondom, hogy gyorsan elfogyott és mindenki dicsérte.
Nyári melegben különösen jól eső desszert egy baráti vacsora után, amit esetleg a kertben ücsörögve, élvezve a meleg szellőt fogyaszthatunk el. :)

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése