A gyümölcsleveseket nagyon szeretem, főleg nyáron, olyan jól tud esni egy tányér ezekből hideg, édes-savanykás levesekből. És hát az idő nem tréfál, itt a nyár, egy két napot leszámítva a komoly júliusi forró napokat meghazudtolva van őrülten meleg, ilyenkor bizony próbálok elbújni a lakás "leghűvösebb" sarkában és mindent kívánok, aminek csak köze van a hideghez vagy a jéghez. :)
A receptet a 2011. májusi Kiskegyed Konyhájában találtam, és igyekszem nagyon jó helyre tenni, mert hogy ezt még rengetegszer fogom elkészíteni, az olyan biztos, mint ahogy most nektek írom ezeket a sorokat. :)
Hozzávalók(2 főre)
leveshez:
- 40 dkg eper
- 2 ek. cukor
- 2 dl habtejszín
- 1,5 dl édes/félédes fehérbor
- 10 dkg tehéntúró
- 2 dkg búzadara
- 1 tojás
Hozzáöntjük a bort és a tejszínt és ezzel is kicsit keverjük, majd betesszük a hűtőbe.
A galuskához egy tálban összekeverjük a túrót, búzadarát egy csipet sóval, és a tojás sárgájával. A fehérjét keményre verjük, és óvatosan beleforgatjuk a túróba.
Vizet forralunk, és egy evőkanál segítségével beleszaggatjuk a forrásban lévő vízbe. Pár perc alatt el is készülnek.
Én ebből kapásból dupla adagot készítettem, azért lett ennyi. :)
És ezzel készen is vagyunk. Amint kihűltek a galuskák, tányérba szedjük a levest, és galuskával, valamint friss eperrel díszítjük. Hozzá egy pohár fehér bort kínálhatunk.
Azt hiszem rekordidő alatt fogyott el ez a leves, és nem hittem volna, de nagyon laktató. Kicsit féltem a bortól is, hogy nagyon ki fog érződni, de szerencsére nem így történt, nagyon harmonikus az ízvilága, a bor éppen hogy csak érződik egy picit, valahonnan hátulról. :) Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti az epret. :)
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése