2011. június 8., szerda

Eperfagyi

Én nagyon szeretem a fagyit, és hát nyáron minden nap szívesen bepuszilnék néhány gombócot belőle. :) Nem is tudom miért vártam vele ilyen sokáig, hogy saját magam készítsem el. Pont kapóra jött egy kevés maradék eper a hűtőben, amit már nem szívesen tettem volna a torta tetejére, hiszen ilyenkor kicsit szottyosak. :)
Keresgéltem a sok recept között, de a legtöbbnél a nyers tojás miatt inkább továbblapoztam. Főleg nyáron...meg amúgy sem használom szívesen. Aztán persze sikerült találnom egy nagyon ígéretesnek tűnő leírást Csak a Puffin blogján. Ezúton is köszönet érte, hogy megosztotta velünk. :)


Hozzávalók(2 főre)

  • 17,5 dkg eper
  • 5,5 dkg cukor
  • 9,5 dkg tejföl
  • 9,5 dkg tejszín
  • fél kk. citromlé
Először az epret megmossuk és felkockázzuk, hozzáadjuk a cukrot és 1 órán át, lefedve pihentetjük. Majd egy magas falú tálba öntjük, beletesszük az összes többi hozzávalót és botmixerrel pürésítjük.
Egy tálkába tesszük. (sikerült beszereznem szüleimtől egy bolti fagyis dobozt)
Majd a tetejét rátéve betesszük a fagyasztóba, ahol fagylaltgép híján, fél óránként villával átkeverjük, kb. 3-4-szer, majd hagyjuk fagyni. Néhány óra elteltével már kanalazhatjuk is.
Annyira finom lett, érzeni az igazi eper ízét, kellemes, nem túl édes, se nem túl savanyú, pont amilyennek elképzelem az eperfagyit. :)
Kis poharakba, vagy tálkákba téve kínáljuk, én egy kis tejszínhabot is vertem fel hozzá, amit csak hanyagul a tetejére halmoztam. Én ezt így szeretem. :)
Persze azt azért el kell mesélnem, hogy ezt tegnap (kedden) készítettem el, hogy majd este jól bekanalazzuk a nagy melegben. Erre természetesen az időjárás nem nagyon volt tekintettel, lévén déltől szakadt az eső, majd olyan vihar kerekedett, hogy még a TV-t is kihúztuk az aljzatból. :) Ugyan nem volt olyan hideg, de a melegtől is távol voltunk. Végül mindezekre fittyet hányva, nagyon boldogan eltüntettük ezt a kis fagyit a jégeső kellős közepén. :)
A maga egyszerűségében tökéletes, semmi nem hiányzik belőle. Aki szereti a fagyit mindenképpen próbálja ki, akár más gyümölcsből is.

Jó étvágyat!

4 megjegyzés: